Nesavjesni vozači i dalje ne poštuju zakonske odredbe u prometu

Slika /PU_ZG/ilustracije/zakoni_i_ostali_propisi o.jpg

Policijski službenih ih priveli na Općinski prekršajni sud gdje su proglašeni krivima te im izrečene novčane kazne i zabrane upravljanja vozilima

FOTO: Ilustracija
 
U srijedu, 22. ožujka oko 16.50 sati,  21-godišnjak upravljao je mopedom marke Gilera zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Vrapčanske ulice u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 118 je utvrđeno da je upravljao motornim vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje odnosno prije položenog vozačkog ispita. Nadalje je utvrđeno da je upravljao navedenim vozilom kojem je istekao rok važenja prometne dozvole za više od 15 dana, za vrijeme upravljanja navedenim vozilom nije na glavi nosio propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Također, utvrđeno je da vozač kod sebe nije imao važeću prometnu dozvolu za vozilo kojim je upravljao. Nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajnu sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.740 eura.
 
Dan ranije, 21. ožujka oko 14.30 sati, 26-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom odnosno bez položenog vozačkog ispita bilo koje kategorije, a kretao se drugom prometnom trakom južnog kolnika Avenije Dubrovnik u smjeru istoka. Dolaskom do stupa javne rasvjete nije prilagodio brzinu kretanja vozila gustoći prometa (kolona) i situaciji u prometu (zaustavljeno vozilo) iz kojeg razloga nije pravovremeno zaustavio vozilo kada to konkretni uvjeti zahtijevaju. Tom prilikom, prednjim dijelom vozila naletio je na stražnji dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka, a koji se u trenutku prometne nesreće nalazio zaustavljen na kolniku radi zaustavljene kolone vozila ispred sebe. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Nakon prometne nesreće 26-godišnji vozač je napustio mjesto događaja, a da prethodno nije popunio i potpisao Europsko izvješće o nesreći niti je na drugi način razmijenio podatke o sebi i vozilu s drugim vozačem sudionikom. Pola sata kasnije nesavjesni vozač je pronađen, uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajnu sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.060 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja „B“ kategorijom u trajanju od 2 mjeseca.
 
U ponedjeljak, 20. ožujka oko 15.45 sati u Sesvetama zaustavljen je osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 23-godišnjak. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da isti upravlja vozilom kojemu je isteklo važenje prometne dozvole da upravlja vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije. Nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajnu sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.240 eura. Također mu je izrečena zaštitna mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 3 mjeseca.

Tijekom vikenda, od 24. do 27. ožujka 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“.

Stranica