Odigrana nogometna utakmica između GNK Dinamo i HNK Hajduk Split

Slika /PU_ZG/ilustracije/rukavice.jpeg

Poduzet je niz operativnih aktivnosti sa ciljem ostvarivanja i održavanja povoljnih sigurnosnih uvjeta prije, za vrijeme i nakon  nogometne utakmice    

Foto: Ilustracija

U petak, 13. rujna s početkom u 20 sati na Gradskom stadionu Maksimir, odigrana je nogometna utakmica SuperSport HNL-a između GNK-a Dinamo i HNK-a Hajduk Split, a koja je proglašena utakmicom visokog sigurnosnog rizika.
 
Osiguranje utakmice je, uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje  utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, vodila Policijska uprava  zagrebačka u suradnji s drugim policijskim upravama, uz angažman  potrebnih snaga i policijske tehnike kako bi utakmica s aspekta  sigurnosti prošla u najboljem redu.
 
Prije, za vrijeme i nakon utakmice u službene prostorije policije zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira privedeno je 19 navijača, od kojih su dva domaća navijača privedena zbog alkohola, a 17 gostujućih zbog zbog pirotehnike, narušavanja javnog reda i mira, zbog neposjedovanja personalizirane ulaznice i zbog alkohola.
 
Prije početka utakmice na samom stadionu Maksimir pronađene su ukupno 192 baklje i to 30 baklji na južnoj tribini i 162 baklje na sjevernoj tribini.
 
Unatoč velikom broju pronađene pirotehnike u drugom poluvremenu utakmice došlo je do korištenje pirotehnike te se kriminalističko istraživanje u tom dijelu nastavlja.
 
U zoni stadiona Maksimir prepraćeno je ukupno 614 osobnih automobila, 58 kombi vozila te četiri autobusa s gostujućim navijačima, a koji su nakon utakmice pod pratnjom policije i ispraćeni s područja Policijske uprave zagrebačke uz naglasak da niti jedno vozilo nije bilo oštećeno niti je evidentiran bilo kakav napad na osobe u njima kako u dolasku tako i u povratku.
 
Ujedno ističemo da je na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice - audio i video snimano te fotografirano javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.
 
Slijedom navedenog, fokus policije biti će usmjeren na samo kriminalističko istraživanje u smislu korištenja pirotehnike odnosno zbog počinjenih prekršaja iz Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Koristimo priliku zahvaliti svima koji su odgovornim ponašanjem  pridonijeli da ovaj sportski događaj protekne sigurno za posjetitelje i  ostale građane, uz što manje ometanja svakodnevnih aktivnosti.




 

Stranica