Održana prva radionica u sklopu nacionalne kampanje osnaživanja žena "SofiJA"

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2020/Svibanj/sofija/foto1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radionice će se održati i u drugim policijskim upravama

U srijedu 3. lipnja 2020. godine održana je prva radionica u Informativnom centru za prevenciju Policijske uprave zagrebačke u sklopu Nacionalne kampanje osnaživanja žena” SofiJA”.
U ime Policijske uprave zagrebačke, voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma istaknuo je da zagrebačka policija provodi niz preventivnih programa i aktivnosti u ovom području, ali i po pitanju primarne i kriminalističke prevencije. Svojim radom i preventivnim programima, policija radi na tome da se građanima daju potrebne informacije i senzibilizira ih se na probleme u društvu i potakne na samozaštitno ponašanje uz promicanje preventivne uloge policije. Naglasio je važnost suradnje policije s lokalnom zajednicom, organizacijama civilnog društva te drugim zainteresiranim udruženjima, organizacijama i institucijama, a jedna takva suradnja ostvarena je s udrugom za zaštitu i promicanje ljudskih prava SofiJA na aktivnostima osnaživanja najranjivijih skupina cijele Hrvatske.

Sanja Siročić, voditeljica projekta, osvrnula se na samu kampanju osnaživanja žena: “Nacionalna kampanja "Sofija" provedbom svojih aktivnosti radi na aktivnom osnaživanju i osposobljavanju žena sa nošenjem s izazovima u društvu u kojem živimo te njihovom osposobljavanju za aktivnije sudjelovanje na tržištu rada. Osim rada na aktivnom osnaživanju žena, stavljamo naglasak na važnost umrežavanja i povezivanja institucija koje su uključene u sustav suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama – policije, sudstva, socijalnih službi, organizacija civilnog društva i samih žrtava nasilja. Aktivnosti nacionalne kampanje "Sofija" pokrivaju cijelu Republiku Hrvatsku i održat će se u svim županijama (21 lokacija) za dvije ciljane skupine: nezaposlene žene, žrtve nasilja i sa stručnjacima koji rade s navedenim skupinama.”

Cjelokupan program je svojim opsegom i zadanim ciljevima do sada zadobio značajnu pozornost i podršku od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Radionica koja se održala u Informativnom centru od 1. do 3. lipnja, prva je od 21 koje će se održati u svim županijama Hrvatske. Edukacija uključuje radionice razvoja socijalnih i komunikacijskih vještina, pripreme za intervju za posao i stvaranje životopisa, a uključen je i osnovni tečaj samoobrane temeljen na Krav Maga borilačkoj vještini. Vjerujemo kako policija i organizacije civilnog društva sinergijom, zajedničkim snagama i međusobnom suradnjom mogu pomoći i osvijestiti hrvatske građane o važnosti suzbijanja svih oblika nasilja nad ženama i poboljšati njihov položaj u društvu. Nadamo se kako će nastavak suradnje između organizacija civilnog društva i policije imati pozitivan utjecaj na stav građanstva prema institucijama koje ih štite te pružiti značajnu podršku onima kojima je to najpotrebnije.

FOTO: PU zagrebačka

Stranica