Održavanje međunarodne utakmice: regulacija prometa i druge informacije

Slika /PU_ZG/ilustracije/Igralište za tekme.jpg

Hrvatski nogometni savez pripremio je u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom informacije i upute za navijače uoči utakmice Uefine Lige nacija između Hrvatske i Danske na stadionu Maksimir u Zagrebu

FOTO: Ilustracija

Za vrijeme utakmice Uefine Lige nacija između Hrvatske i Danske (stadion Maksimir, četvrtak, 22. rujna 2022. godine u 20:45 sati) bit će na snazi posebna sigurnosna procedura te posebna regulacija prometa na prilazima stadionu.

Molimo građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda. Policijski službenici će prije, za vrijeme i nakon održavanja javnog okupljanja intenzivno opservirati područje Grada Zagreba, obilaziti mjesta gdje će se okupljati navijači i navijačke skupine, provoditi mjere i radnje iz nadležnosti policije, a sve u cilju prevencije protupravnih ponašanja, zaštite imovine i sigurnosti osoba.

Na dan održavanja javnog okupljanja očekujemo na području Grada Zagreba, pogotovo na dijelu grda oko stadiona Maksimir, veliki broj navijača, pripadnika različitih hrvatskih navijačkih skupina, kao i strane navijače, stoga molimo građane da odmah pozovu policiju na broj 192 ako uoče skupine osoba koje se protupravno ponašaju ili bi se mogle protupravno ponašati.

Zbog uobičajenih i opsežnih mjera sigurnosti koje će se poduzimati s ciljem onemogućavanja unošenja zabranjenih predmeta i sredstava na prostor stadiona pozivamo navijače da dođu na stadion što ranije.
 
POSEBNA REGULACIJA PROMETA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA


Temeljem prethodne suglasnosti nadležnog gradskog ureda Grada Zagreba i Rješenja Policijske uprave zagrebačke dana 22.09.2022. godine u vremenu od 06,00 do 24,00 sata privremeno se zatvara prometa i to:
  • parkiralište ispred zapadne tribine stadiona Maksimir,
  • parkiralište tržnice Borongaj,
  • poligon za obuku vozača Borongaj,
  • parkiralište kod bazena Svetice,
  • parkiralište od spomenika Bacača diska do zapadnog parkirališta stadion Maksimir,
  • D. Budaka od tržnice Borongaj do bazena Svetice,
  • Hitrecova ulica i parkiralište na Hitrecovoj ulici,
  • Zapadno parkirlaipšte Ekonomskog fakulteta, Trg J. F. Kennedya.


Temeljem prethodne suglasnosti nadležnog gradskog ureda Grada Zagreba i Rješenja Policijske uprave zagrebačke dana 22.09.2022. godine u vremenu od 18,00 do 24,00 sata privremeno se zatvara prometa i to:
  • krajnja desna prometna traka zapadnog kolnika Avenija Gojka Šuška od raskrižja Ulice Štefanovec do raskrižja s Maksimirskom cestom.

Posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona.

Još jednom upozoravamo vozače da svoja vozila ne ostavljaju na mjestima gdje je zabranjeno zaustavljanje i pakiranje. Prometni redari će s policijskim službenicima na dan održavanja javnog okupljanja sankcionirati vozače nepropisno parkiranih, te će vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje biti premještena.

S obzirom na to da na dan odigravanja utakmice očekujemo gužve u prometu na pravcima prema stadionu, savjetujemo svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu, te da, ako mogu, koriste javni prijevoz, kako bi izbjegli stvaranje većih gužvi i zastoja u prometu.

S obzirom na to da posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona, savjetujemo da ako na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, isto parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada, te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona.

Sve sudionike u prometu molimo za dodatno strpljene i oprez ako dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja.
 
FER, KOREKTNO I SPORTSKO NAVIJANJE

Molimo navijače da se pridržavaju odredbi vezanih na Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o javnom redu i miru, osobito vezano na neprimjereno skandiranje, konzumaciju alkohola i uporabu pirotehnike.

Upotreba pirotehnike nije dozvoljena te će se oni koji je budu upotrebljavali procesuirati sukladno Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, a sve s ciljem kako bi susret prošao u primjerenom ozračju vrhunskog sportskog događaja.

Ujedno koristimo priliku da vas upoznamo da će policija sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, vršiti video i foto snimanje uže zone i samog prostora stadiona.

Ovim putem pozivamo sve navijače, posjetitelje i građane za fer, korektno i sportsko navijanje bez rasističkog i diskriminatornog skandiranja prije, za vrijeme i nakon utakmice. Također obavještavamo navijače da se na tribine neće moći unijeti kišobrani, velike torbe i ruksaci, boce, upaljači, kovanice i drugi predmeti pogodni za ozljeđivanje ili izazivanje požara.

Nakon ulaska na stadion i tijekom javnog okupljanja gledatelji isključivo mogu sjediti na mjestu koje je određeno na ulaznici i ne mogu tijekom javnog okupljanja sjediti na nekom drugom mjestu, niti biti na mjestima ili u prostorima koji nisu predviđeni za gledatelje.

Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.
 
ULAZ NA STADION

Posebno još jednom napominjemo posjetiteljima kako uz kupljenu ulaznicu prilikom ulaza moraju imati identifikacijski dokument sa slikom (osobna iskaznica, putovnica i vozačka dozvola) temeljem kojeg će prije ulaska biti provjeren njihov identitet.

Ulazi u stadion bit će otvoreni od 18:45 sati, pa pozivamo posjetitelje da ranije dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda, provjera, osoba i ulaznica mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion i zauzeti svoja mjesta označena na ulaznici.

Podsjećamo posjetitelje da ranije dođu na stadion, kako bi nakon obavljenih pregleda, provjera, osoba i ulaznica mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion i zauzeti svoja mjesta označena na ulaznici.
 
SNIMANJE NA STADIONU I PRILAZNIM PRAVCIMA, TE I OGRANIČENJE KRETANJA I ZADRŽAVANJA

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Molimo građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
 

Stranica