Osumnjičen za prijevaru i krivotvorenje službene ili poslovne isprave

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom zbog osnova sumnje da je počinio dva kaznena dijela prijevare i dva kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.
Sumnja se da je s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, 6. listopada 2015. u svojstvu vlasnika i odgovorne osobe za zastupanje-direktora osnovao trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, nakon čega je od 26. listopada 2015. do 31. prosinca 2015. Poreznoj upravi sukladno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost podnio prijave PDV-a za 10., 11. i 12. mjesec 2015. koje je potpisao i ovjerio pečatom trgovačkog društva i u kojima je lažno prikazao pravo na povrat PDV-a, iako je znao da trgovačko društvo nije obavljalo nikakvu gospodarsku djelatnost pa time niti ne ostvaruje to pravo. Tim je svojim postupkom doveo u zabludu Poreznu upravu da mu po osnovi tako ispunjenih prijava isplati iznos od 323.580,01 kuna po osnovi povrata poreza, a koji je iznos Ministarstvo financija, tj. Porezna uprava isplatila krajem 2015. na račun trgovačkog društva. Osumnjičeni je nakon uplate, sa žiro računa podigao cjelokupni iznos i zadržao ga za sebe, te je na taj način za navedeni iznos oštetio Državni proračun RH.
Također se sumnja da je 7. listopada 2015. u svojstvu vlasnika i odgovorne osobe za zastupanje-direktora osnovao drugo trgovačko društvo, nakon čega je od 26. listopada 2015. do 31. prosinca 2015. Poreznoj upravi sukladno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost podnio prijave PDV-a za 10., 11. i 12. mjesec 2015. koje je potpisao i ovjerio pečatom trgovačkog društva i u kojima je lažno prikazao pravo na povrat PDV-a, iako je znao da trgovačko društvo nije obavljalo nikakvu gospodarsku djelatnost pa time niti ne ostvaruje to pravo. Time je doveo u zabludu Poreznu upravu da mu po osnovi tako ispunjenih prijava isplati iznos od 291.630,29 kuna po osnovi povrata poreza, a koji je iznos Porezna uprava isplatila 19. studenog i 22. prosinca 2015. u cijelosti na žiro račun trgovačkog društva. Osumnjičeni je s navedenog žiro računa podigao cjelokupni iznos, zadržao ga za sebe i na taj način pribavio protupravnu imovinsku u iznosu od 291.630,29 kuna čime je za navedeni iznos oštetio Državni proračun RH.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su protiv osumnjičenog podnijeli posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.
 

Stranica