Osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto 7 autic.jpg

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 68-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“ i „Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“.

Naime, sumnja se da je kao odgovorna osoba, v.d. ravnatelja udruge iz Zaprešića, od početka 2015. godine pa do sredine 2016. godine, zlouporabio svoj položaj i ovlasti na način da je s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, davao naloge odjelu u udruzi koji je zadužen za isplate sredstava i s blagajne i s poslovnog računa udruge, nakon čega je s tog računa u više navrata, a ujedno i s bankomata, podizao novac.
 
Tako isplaćena i podignuta sredstva nije utrošio na poslovanje udruge niti je te isplate opravdao vjerodostojnom poslovnom dokumentacijom, već ih je zadržao za sebe i plaćao svoje privatne potrebe. Pri tome, kao odgovorna osoba udruge nije osigurao vođenje poslovnih knjiga koje se po zakonu bile dužne voditi, a zbog čega je Porezna uprava prilikom financijskog nadzora utvrdila nezakonite isplate osumnjičenog iz blagajne u ukupnom iznosu od oko 627.000 kuna.
 
Također, u navedenom periodu, osumnjičeni je u više navrata za navodne potrebe udruge naručio i raznu robu ukupne vrijednosti od oko 18.000 kuna, a koju robu nije uveo u imovinu, niti je roba ikada korištena za potrebe udruge, već je istu protupravno zadržao za sebe. Postupajući na navedeni način, osumnjičeni je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 654.000 kuna, a za koji iznos je oštećena udruga.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnijeto posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu. 

FOTO: Ilustracija  

Stranica