Osumnjičen za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto 1.jpg

Policijski službenici, temeljem očitovanja stečajne upraviteljice podnijetog nadležnom državnom odvjetništvu, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“.

Naime, sumnja se da je 62-godišnjak, suvlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, u vremenskom razdoblju od 1998. do 2005. godine povezanom društvu sa sjedištem također u Zagrebu, a u kojem je suvlasnik, odobrio četiri novčana i jedan robni kredit u ukupnom iznosu od 1,8 milijuna kuna.
 
Kao odgovorna osoba prvo navedenog trgovačkog društva zaključio je i potpisao, s odgovornom osobom drugog navedenog trgovačkog društva, pet ugovora o kreditu te je neutvrđeni dio novca odobrenog kredita s drugim odgovornim osobama iskoristio za kupnju zemljišta u Zagrebu.
 
Nadalje, krajem 2006. godine, sklopio je Ugovor o objedinjenju ugovora o kreditu u jedan jedinstveni ugovor i to na iznos od 1,8 milijuna kuna, a potom je krajem 2008. godine zaključen aneks ugovora kojim je pripisana kamata i dugovanje drugo navedenog trgovačkog društva prema prvomu iznosu od 3,1 milijuna kuna s određenim rokom vraćanja, a koji iznos nije vraćen.
 
Također, temeljem potpisanih ugovora nije upisao založno pravo na nekretninu drugo navedenog trgovačkog društva, iako je znao da ona u vlasništvu ima nekretninu čijom prodajom bi se mogla podmiriti potraživanja te je tijekom 2014. godine, temeljem odluke o otpisu potraživanja, navedeni iznos dugovanja drugo navedenog trgovačkog društva otpisao u poslovnim knjigama i na taj je način povrijedio dužnost zaštite imovinskih prava društava o kojima se bio dužan brinuti, odnosno prvo navedeno društvo oštetio je za 3,1 milijuna kuna i za taj iznos je drugo navedenom trgovačkom društvu pribavio ne pripadajuću materijalnu korist.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nadležnom državnom odvjetništvu dostavljeno je posebno izvješće.
 

Stranica