Osumnjičeni za prijevare, krivotvorenja i zlouporabe povjerenja

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prijevara u gospodarskom poslovanju“ i drugih kaznenih djela.
 
Sumnja se da je 46-godišnjak počinio kazneno djelo „Prijevara u gospodarskom poslovanju“ i kazneno djelo „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“, 48-godišnji njemački državljanin i 56-godišnji austrijski državljanin kazneno djelo „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“ i kazneno djelo „Prijevara u gospodarskom poslovanju“ pomaganjem, 55-godišnjak kazneno djelo „Prijevara u gospodarskom poslovanju“ pomaganjem te 49-godišnjak kazneno djelo „Prijevara u gospodarskom poslovanju“ pomaganjem i kazneno djelo „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“.
 
Naime, sumnja se da je 46-godišnjak kao direktor trgovačkog društva iz Nove Gradiške, od ožujka do lipnja 2017. godine u Zagrebu, s ciljem da svom trgovačkom društvu pribavi protupravnu imovinsku korist, prilikom sklapanja ugovora o financijskom leasingu s povratnim leasingom, lažno prikazao porijeklo, vlasništvo i vrijednost linije za proizvodnju drvenih proizvoda kao objekta leasinga čije je financiranje tražio te je na taj način je doveo u zabludu trgovačko društvo iz Zagreba. U poslovanju je uporabio račun kao da je istinit, a koji je krivotvorio osumnjičeni njemački državljanin kao vlasnik obrta, unijevši u njega neistinite podatke kako bi pomogao 46-godišnjaku da prikaže kako je spomenuta linija za proizvodnju kupljena od njegovog obrta za iznos od 180.000 Eura.
 
Linija je u stvarnosti je uzeta u zakup od vlasnika te proizvodne linije trgovačkog društva iz Slovenije na temelju ugovora iz kolovoza 2016. godine dok je prema tom ugovoru njezina vrijednost iznosila je svega 80.000 Eura.
 
Takvim postupanjem 46-godišnjak je naveo trgovačko društvo iz Zagreba da prihvati zahtjev njegovog trgovačkog društva i zaključi ugovor o financiranju. Uslijed toga je, nakon raskidanja spomenutog ugovora u rujnu 2018. godine zbog neispunjenja obveza primatelja leasinga, trgovačko društvo iz Zagreba oštećeno za oko 838.000 kuna.
 
Nadalje,  46-godišnjak je u istom svojstvu, na isti način i s istim ciljem, od ožujka do kolovoza 2017. godine u Zagrebu prevario oštećeno trgovačko društvo prilikom sklapanja ugovora o financijskom leasingu s povratnim leasingom za stroj za obradu drveta. Pri tome mu je na prethodno opisani način pomogao njemački državljanin. Oni su prikazali da je navedeni stroj kupljen za iznos od 145.000 eura, a u stvarnosti je kupljen od drugog trgovačkog društva iz Slovenije za iznos od 49.500 Eura. Na temelju toga je zaključen ugovor o financiranju, a nakon njegovog raskidanja zbog neispunjenja obveza primatelja leasinga, trgovačko društvo iz Zagreba je oštećeno za oko 500.000 kuna.
 
Isto tako, 46-godišnjak je tijekom veljače i ožujka 2018. godine u Zagrebu, s ciljem da svom trgovačkom društvu pribavi protupravnu imovinsku korist, prilikom sklapanja ugovora o financijskom leasingu s povratnim leasingom, lažnim prikazivanjem godine proizvodnje i vrijednosti stroja za obradu drveta, kao objekta leasinga čije je financiranje tražio, doveo u zabludu isto trgovačko iz Zagreba tako da je krivotvorio pločicu s podacima na stroju kako bi lažno prikazao da je stroj proizveden 2016. godine, koju godinu proizvodnje i vrijednost je potvrdio osumnjičeni 55-godišnjak s namjerom da pomogne 46-godišnjaku u lažnom prikazivanju činjenica, budući da je prema podacima proizvođača stroj proizveden 2003. godine i vrijednost mu je bila 45.000 Eura, te da je u poslovanju uporabio račun kao da je istinit, a koji je krivotvorio osumnjičeni austrijski državljanin, unijevši u njega neistinite podatke kako bi pomogao 46-godišnjaku da prikaže kako je spomenuti stroj kupljen od njegove tvrtke za iznos od 325.000 Eura, a u stvarnosti je najvjerojatnije kupljen od tvrtke iz Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni 49-godišnjak je kao voditelj ključnih kupaca oštećene tvrtke, suprotno dobroj praksi i pravilima struke, prethodno dopustivši 46-godišnjaku da sam odabere vještaka, zaprimio njegov nalaz i mišljenje bez obavještavanja uprave društva, a čime je u gospodarskom poslovanju povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa trgovačkog društva u kojem je zaposlen. Na temelju toga, 46-godišnjak je uz pomoć 49-godišnjaka naveo trgovačko društvo iz Zagreba da prihvati zahtjev trgovačkog društva osumnjičenog 46-godišnjaka i zaključi ugovor o leasingu, a uslijed čega je, nakon raskidanja spomenutog ugovora zbog neispunjenja obveza primatelja leasinga, trgovačko društvo iz Zagreba oštećeno za oko 1.575.000 kuna.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nadležnom državnom odvjetništvu je podnijeto posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Stranica