Osumnjičeni za prijevare u gospodarskom poslovanju

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Prijevara u gospodarskom poslovanju“ te nad 54-godišnjakom zbog sumnje da je počinio isto kazneno djelo poticanjem.
 
Sumnja se da je 47-godišnjak, kao odgovorna osoba trgovačkog društva, na poticaj 54-godišnjaka, s drugim trgovačkim društvom u travnju 2019. godine sklopio ugovor o međusobnoj suradnji kojim se regulira kupovina različitih vrsta robe te je kao osiguranje plaćanja u ime svojeg trgovačkog društva oštećenom društvu ustupio pet bjanko zadužnica (svaku na milijun kuna) koje je ovjerio u ime svog trgovačkog društva i u svoje ime. Nakon što je njegovom trgovačkom društvu isporučena roba između travnja i lipnja 2019. godine u vrijednosti oko 2 milijuna kuna, nije plaćena po dospijeću plaćanja, a nije ni naplaćena putem bjanko zadužnica jer na računu trgovačkog društva osumnjičenog, kao ni na njegovom računi, nije bilo sredstava. Time je nastala šteta u ukupnom iznosu više od 2 milijuna kuna.
 
Isto tako se sumnja da je u prosincu 2018. godine, također na nagovor 54-godišnjaka, sklopio ugovor o međusobnoj suradnji s još jednim trgovačkim društvom u kojem su dogovorili isporuku alkoholnih pića te je kao osiguranje plaćanja u ime svojeg trgovačkog društva oštećenom društvu ustupio bjanko zadužnicu na iznos od 100.000 kuna. Kada mu je to trgovačko društvo isporučilo robu, ona nije bila plaćena po dospijeću plaćanja, a nije se ni naplatila slanjem na naplatu bjanko zadužnice jer na računu trgovačkog društva osumnjičenog, kao ni na njegovom osobnom računu, nije bilo sredstava. Time je nastala šteta od oko 110.000 kuna.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Stranica