Osumnjičeni za protupravno oduzimanje slobode i iznudu

Trojica osumnjičenih muškaraca predana pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom i nad 46-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela  „Protupravno oduzimanje slobode“ i „Iznuda“ u pokušaju te nad 43-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje  kaznenih djela „Protupravno oduzimanje slobode“ i „Iznuda“ poticanjem na štetu 19-godišnjaka.
 
Sumnja se da je 43-godišnjak, s ciljem da 19-godišnjaka zadrži kao zaposlenika svog trgovačkog društva, iako je znao da oštećeni ima namjeru prekinuti radni odnos s obzirom na to da ga je oštećeni o tome sam obavijestio, te namjere oštećenog prenio 44-godišnjaku i 46-godišnjaku. Potom, sumnja se, potaknuo je i angažirao ih da ozbiljnim prijetnjama prisile 19-godišnjaka da i dalje ostane u radnom odnosu.
 
Tada su, početkom srpnja 2023. godine, prvoosumnjičeni 44-godišnjak i drugoosumnjičeni 46-godišnjak, osobnim automobilom marke Mercedes došli na područje Novog Zagreba gdje se oštećeni nalazio te su ga zatražili da im se pridruži na kavi, na što je on pristao.
 
Dolaskom do prostorija trgovačkog društva koje se nalaze u Novom Zagrebu, osumnjičeni 44-godišnjak je oštećenog prisilio da uđe u jednu od prostorija dok ga je 46-godišnjak zastrašivao s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi te zatražio da oštećeni napiše da je prvoosumnjičenom dužan određeni novčani iznos i da će zbog toga ostati u radnom odnosu.  Budući da 19-godišnjak na to nije pristao, 44-godišnjak ga je prisilio da uđe u drugu prostoriju koju je potom zaključao da bi ga zatim fizički napao te zatražio da snimi njegovu izjavu da je počinio kazneno djela „Krađa“, a na što je oštećeni iz straha za svoj život pristao. Nakon toga je potpisao i sadržaj papira koji je prethodno ispunio 46-godišnjak.
 
Osumnjičeni 44-godišnjak je tada ponovno fizički napao 19-godišnjaka te ga nekoliko sati držao zaključanog u prostoriji, nakon čega je uz upućene mu prijetnje s njim otišao u naselje na području Novog Zagreba gdje je došao i trećeosumnjičeni  43-godišnjak koji mu je također uputio prijetnje koje su kod njega izazvale nelagodu i strah za život.
 
Prvoosumnjičeni 44-godišnji muškarac je 19-godišnjaka odvezao do apartmana na području Siska iz kojeg je oštećeni uspio pobjeći.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene muškarce predali pritvorskom nadzorniku dok su kaznenu prijavu podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.
 

Stranica