Osumnjičeni za zlouporabu položaja i ovlasti

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto 2.jpg

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom i 60-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“ na štetu saveza iz Zagreba.

Sumnja se da su 65-godišnjak u svojstvu predsjednika, odgovorne i ovlaštene osobe za zastupanje saveza te 60-godišnjak kao tajnik saveza, zajedno i dogovorno prekoračili granice svojih ovlasti, na način da su od 2015. do 2017. godine bez opravdane svrhe u više navrata s računa saveza novčana sredstva na poslovni račun trgovačkog društva iz Zagreba, u kojem 65-godišnja obavlja funkciju direktora i u njegovom je suvlasništvu, dok je 60-godišnjak bivši zaposlenik i to u iznosu od oko 356.000 kuna, od kojeg iznosa je društvo vratilo savezu 66.000, dok iznos od oko 294.000 nije vraćen, a čime su prekršili odredbe statuta saveza i Zakon o udrugama te svjesno nanijeli štetu savezu.
 
Također, sumnja se da su 65-godišnjak i 60-godišnjak zajedno i dogovorno prekoračili granice svojih ovlasti, jer su bez odluke skupštine saveza u siječnju 2014. godine sklopili ugovor između trgovačkog društva iz Zagreba, čiji je direktor 65-godišnjak, a koje je zastupano po tajniku tj. 60-godišnjaku, i saveza, na iznos od 725.000 kuna za program koji je trebao koristiti savez. Time su, sumnja se, nametnuli visoku novčanu obvezu savezu, čiji je godišnji proračun višestruko manji od iznosa obveze. Osumnjičeni 65-godišnjak je u svojstvu direktora trgovačkog društva savezu ispostavio račun na oko 906.000 kuna za kupnju programa te nakon dospijeća plaćanja pokrenuo ovrhu računa saveza, čime je račun saveza doveo u blokadu, iako u savezu ne postoji dokumentacija o primopredaji i instalaciji programa.
 
Time su pribavili korist trgovačkom društvu u iznosu od oko 906.000 kuna, a savez oštetili za navedeni iznos.
 
Protiv osumnjičenih je podnijeto posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.
 

Stranica