Otuđili i kotače s pneumaticima s parkiranog vozila

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auti 6.jpg

Kroz kriminalističko istraživanje potvrđena sumnja i na druga kaznena djela osim Teške krađe

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su 52-godišnjak i 38-godišnjak počinili više kaznenih djela „Teška krađa“, „Krađa“  te „Izrada i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih počinjenju kaznenog djela“ te da je 52-godišnjak počinio kaznena djela  „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ i „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.

Sumnja se da su njih dvojica , prema unaprijed stvorenoj namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, 3. lipnja 2024., u noćnim satima, zajedno došli u Oreškovićevu ulicu u Zagrebu, gdje su ušli u zgradu te liftom došli do podzemne garaže. Tu su došli do osobnog automobila marke VW Golf zagrebačkih registarskih oznaka vlasništvo 31-godišnjaka. U pogodnom su trenutku u vozilo provalili, te otuđili uređaj za gašenje požara, kutiju sa starim dijelovima automobila, te ključ za otvaranje vrata garaže i rampe na parkiralištu. Odmah potom došli su i do teretnog vozila marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka vlasništvo poduzeća iz Zagreba, iz kojeg su otuđili uređaj za peglanje cijevi, bušilicu, štemericu te više komada raznog sitnog alata.
 
Potom provalili su i treće vozilo, osobni automobil marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka vlasništvo 32-godišnjaka iz kojeg su otuđili usisivač i metalni kofer s raznim alatom, a nakon toga su s njega demontirali i otuđili sva četiri kotača s pneumaticima.
 
Sumnja se da su osumnjičeni osim otuđena četiri kotača s pneumaticima s vozila otuđili i četiri kotača s pneumaticima iz dva metalna spremišta u vlasništvu 39-godišnjaka te 30-godišnjaka, a koji se nalaze u navedenoj garaži. Iz tih su spremišta ujedno otuđili i kofer, usisivač, bušilicu te drugi alat.
 
Osumnjičeni su potom četiri dana kasnije, ponovno zajedno, 7. lipnja 2024. godine, u noćnim satima došli u Oreškovićevu ulicu u Zagrebu gdje su zamjenom centralnog računala-procesora, otuđili osobni automobil marke VW Golf sisačkih registarskih oznaka, vlasništvo 28-godišnjaka.
Iz navedenog proizlazi sumnja da su prethodno, u ovom trenutku neutvrđenog dana pribavili centralno računalo-procesor za pokretanje motora za vozila marke VW na kojem su napravili preinake kako bi s istim mogli pokrenuti motore drugih vozila.

Takvo preinačeno sredstvo za počinjenje kaznenih djela pronađeno je pretragom kuće gdje osumnjičeni 38-godišnjak boravi na području Velike Bune.
 
Provedenim kriminalistički istraživanjem utvrđeno je također kako je osumnjičeni 52-godišnjak protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga s ciljem daljnje preprodaje na zasada neutvrđen način  nabavljao veće količine konoplje tipa droga.
Osumnjičeni ju je potom skrivao, vagao i prepakiravao u kući na adresi gdje boravi na području Križa nakon čega je tako pripremljenu drogu preprodavao.
 
U sklopu kriminalističkog istraživanja, pretragom doma i drugih prostorija gdje stanuje stariji osumnjičeni pronađeno je 2932 grama konoplje tipa droga te digitalna vaga za precizno mjerenje mase. Na istoj adresi pretragom doma pronađeno je i privremeno oduzeto 128 komada streljiva kalibar 7,62 x 51 mm, pakirano u sedam kutija.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana neovlašteno nabavio i posjedovao veće količine streljiva koje je građanima dopušteno samo uz prethodno odobrenje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće dostavljeno Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Stranica