Pojačano postupanje u prometu povodom Martinja – policijski službenici utvrdili 891 prometnih prekršaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol.jpg

Akcija se provodila od 11. do 14. studenoga na području Policijske uprave zagrebačke

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 11. do 14. studenog 2022., povodom Martinja, na području Policijske uprave zagrebačke je u noćnim satima i rano jutarnjim satima provedena akcija pojačanog nadzora provjere alkoholiziranosti sudionika u prometu, usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola u prometu i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice teških prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 891 prometnih prekršaja, od čega 172 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 245 prekršaja nepropisne brzine, 96 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 43 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, deset prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom, 25 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 293 ostala prekršaja.
 
Tijekom samog „Martinja“ od 11. do 12. studenoga 2022. godine utvrđeno je ukupno 85 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, dok je najveća izmjerena koncentracija alkohola 2,21 g/kg, a tijekom provođenja cjelokupne akcije najveća zabilježena koncentracija alkohola je 2,87 g/kg.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
  • U petak, 11. studenoga oko 20.30 sati 56-godišnjak je za vrijeme dok je u krvi imao 1.37 g/kg alkohola upravljao teretnim automobilom lijevom prometnom trakom, istočne kolničke trake Selske ceste u smjeru sjevera. Dolaskom do kućnog broja 112 skrivio je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Nakon uhićenja vozač je doveden na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima  „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
  • Otprilike pola sata kasnije, 22-godišnjak je upravljao osobnim automobilom Brezovičkom cestom u smjeru sjevera. Na znak službene osobe nije se zaustavio već je nastavio vožnju bez zaustavljanja s ugašenim svjetlima na vozilu. Dolaskom do kućnog broja 123 Brezovičke ceste skrenuo je na parkirališni prostor i ugasio vozilo. Međutim, navedeno nije omelo policijske službenike da ga uoče te su na tom mjestu obavili nadzor vozila i vozača. Obavljenim nadzorom utvrđeno je da je vozač recidivist vozilom upravljao za vrijeme dok je bio pod utjecajem alkohola od 1,58 g/kg kao i da mu je istekla registracija. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 23.500 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima  „B“ kategorije u trajanju od pet mjeseci.
 
  • Nekoliko minuta kasnije, oko 21.05 sati, 46-godišnjak je upravljao osobnim automobilom Vrapčanskom ulicom u smjeru sjevera pod utjecajem alkohola od 0,79 g/kg u organizmu. Obavljenom kontrolom vozila i vozača, utvrđeno je i da upravlja vozilom nakon izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova u razdoblju od dvije godine, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom. Vozač je uhićen i doveden na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 13.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
  • Iste večeri, oko 22 sata 19-godišnjak je upravljao osobnim automobilom kolnikom Sarajevske ulice u smjeru Avenije Dubrovnik. Dolaskom do kućnog broja 25 Avenije Dubrovnik, zaustavili su ga policijski službenici. Obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,62 g/kg. Nakon uhićenja prepraćen je na nadležni prekršajni sud gdje mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima  „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
  • Niti dva sata kasnije, oko 23.55, 37-godišnjak je upravljao osobnim automobilom Zagrebačkom cestom u smjeru sjevera. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao pod utjecajem alkohola od 1,53 g/kg. Nakon uhićenja prepraćen je na nadležni prekršajni sud gdje mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima  „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
  • U subotu, 12. studenoga, nekoliko minuta poslije ponoći, 27-godišnjak je upravljao osobnim automobilom, a kretao se Rudeškom cestom u smjeru sjevera. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao za vrijeme dok je bio pod utjecajem alkohola od 2,21 g/kg u organizmu, a za koji prekršaj je ranije već dva puta sankcioniran. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud. Presudom mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci.
 
  • Otprilike 15 minuta kasnije 47-godišnjak je upravljao osobnim automobilom, a kretao se Ulicom Oranice u smjeru sjevera. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao pod utjecajem alkohola od 1,62 g/kg u organizmu. Nakon uhićenja, prepraćen je na nadležni prekršajni sud gdje mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima  „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
  • Istoga dana u večernjim satima, oko 22, 58-godišnjak za vrijeme dok mu je isteklo važenje vozačke dozvole i pod utjecajem alkohola od 1,73 g/kg, upravljao osobnim automobilom desnom stranom kolnika Ulice Orahovac u smjeru sjevera. Dolaskom do Ulice Šestinski dol nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama uslijed čega je skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Nakon uhićenja vozač je prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 13.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima  „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
  • Dvadesetak minuta kasnije 43-godišnjakinja je za vrijeme dok je u krvi imala alkohola od 2.06 g/kg upravljala osobnim automobilom, a uključivala se u promet s betonirane površine s južne strane kolnika Javorske ulice, nasuprot kućnog broja 8, krećući se vožnjom unatrag i skrećući lijevo u smjeru sjeverozapada preko južne na sjevernu stranu kolnika navedene ulice, a da se prethodno nije uvjerila da to može učiniti bez opasnosti po imovinu, te je naletjela na parkirani osobni automobil. Nakon naleta nastavila je vožnju unatrag u smjeru zapada sjevernom stranom kolnika navedene ulice gdje je potom, dolaskom do kućnog broja 12, a potom naletjela i na drugi parkirani osobni automobil. Vozačica je uhićena te prepraćena na nadležni prekršajni sud gdje joj je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 12.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima  „B“ kategorije u trajanju od dva mjeseca.
 
  • Jučer, 13. studenoga oko 22.15 sati, 55-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka na području Jastrebarskog u Ulici Vlatka Mačeka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača policijski službenici su utvrdili kako je vozač upravljao pod utjecajem alkohola od 2,87 g/kg u organizmu te su istoga uhitili i prepratili na nadležni prekršajni sud.
 
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno 15 osoba, dvije osobe su upravljale pod utjecajem droga, a 11 osoba je odbilo testiranje.
 
Od 172 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 29 vozača (16,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 30 mladih vozača (17,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja Akcije, 16 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 17 osoba je uhićeno  te privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica