Požar gospodarskog objekta u Samoboru zbog paljenja raslinja u blizini

Jučer, 2. ožujka oko 11.40 sati u Samoboru, Vratnik Samoborski, obavljenim očevidom utvrđeno da je u tom trenutku nepoznata osoba, tijekom paljenja niskog raslinja na poljoprivrednoj površini udaljenoj oko 35 metara od gospodarskog objekta vlasništvo 56-godišnjakinje. Tom prilikom je došlo do zapaljenja vanjske grede krovišta čime je opožareno oko 10 m/2. Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Materijalna šteta nije utvrđena.
 
Požari - upute i savjeti za građane:
Spaljivanje korova i biljnog otpada napraviti na za to predviđenim mjestima, u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.

Odabrati mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad na način da bude dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova kako bi se spriječilo da ih plamen ili iskre ne zahvate.

Tlo na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i otpaci, očistiti od suhe trave i svega onoga što je lakozapaljivo, a  samo mjesto spaljivanja izolirati odnosno očistiti u širini najmanje 5 metara.

Spaljivanju granja i otpadaka biti nazočan, odnosno u svakom trenutku imati kontrolu nad vatrom, a uz sebe odnosno u blizini imati u pripremi sve što je potrebno za početno gašenje eventualnog požara.

Osoba koja je vatru naložila, dužna ju je i pravilno ugasiti.

Tek kad je vatra potpuno ugašena, što je ispravno provjeriti prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, osoba koja ju je prethodno zapalila, a potom na ispravan i siguran način ugasila u potpunosti, smije napustiti to mjesto.

Spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću je zabranjeno.
 
Savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu, smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati tragične posljedice.

 

Stranica