Pratile oštećene, prilazile im i u pogodnom trenutku iz torbica otuđivale novčanike

Slika /PU_ZG/ilustracije/PUZ-logo.jpg

Kroz dovršeno kriminalističko istraživanje zagrebačke policije potvrđeno da su im na meti bile i torbe za kupovinu na kotačima

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjom državljankom Republike Mađarske, 40-godišnjom državljankom Bosne i Hercegovine te nad 20-godišnjom i maloljetnom hrvatskom državljankom zbog sumnje da su počinile više kaznenih djela.
 
Sumnja se da su 20-godišnjakinja i maloljetnica između 11. studenoga 2020. godine i 19. veljače 2021. godine zajedno počinile jedno kazneno djelo „Teška krađa”, 9 kaznenih djela „Krađa” i 6 kaznenih djela „Računalna prijevara", od čega su dva ostala u pokušaju.
 
Naime, sumnja se da su s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist zajedno odabirale pogodne žrtve, pješice ih pratile na ulici ili u javnom prijevozu na području grada Zagreba, a zatim im u pogodnom trenutku prilazile te iz torbe otuđivale novčanike s novcem i bankovnim karticama. Nakon krađe, sumnja se, odlazile su do obližnjih bankomata gdje su otuđenim bankovnim karticama neovlašteno podizale novac i zadržale ga za sebe, a u dva su navrata otuđenom bankovnim karticama također pokušale neovlašteno podići novac, no u tome nisu uspjele jer je banka odbila transakcije.
 
Sumnja se i da su 10. prosinca 2020. godine oko 10 sati, zajedno došle u Ulicu Davora Zbiljskog u Zagrebu, gdje su prateći oštećenu ušle u stambenu zgradu nakon čega su joj počele postavljati razna pitanja na koja im oštećena nije odgovarala. Ničim izazvana, u jednom trenutku 20-godišnjakinja je nogom udarila kolica za kupovinu koja je oštećena imala pri čemu su iz njih ispale namirnice i torbica. Navedeno je iskoristila maloljetnica koja je iz torbice otuđila novčanik u kojem su se nalazili dokumenti, novac i bankovne kartice.  Nakon krađe osumnjičene su zajedno pobjegle, a zatim su otišle do bankomata u Capraškoj ulici te otuđenom karticom neovlašteno podignule novac.
 
Također se sumnja da su 27. siječnja 2021. godine oko 10.42 sati, 39-godišnjakinja, 40-godišnjakinja i 20-godišnjakinja zajedno počinile jedno kazneno djelo „Krađa“ i četiri kaznena djela „Računalna prijevara“ u pokušaju.
 
Naime, sumnja se da su s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi zajedno došle na Maksimirsku cestu, slijedile oštećenu i u pogodnom trenutku joj prišle s leđa. Kako bi zaklonile pogled prolazećim građanima 20-godišnjakinja i 40-godišnjakinja kretale su se u neposrednoj blizini oštećene i tako omogućile 39-godišnjakinji da iskoristi nepažnju oštećene i iz torbe za kupovinu na kotačima oštećenoj otuđi torbicu s novčanikom. Otprilike sat vremena nakon krađe osumnjičene su se zajedno uputile do bankomata na Bijeničkoj cesti te su bankovnim karticama, koje su se u trenutku krađe nalazile u novčaniku oštećene, u četiri navrata pokušale neovlašteno podignuti novac, no transakcije su odbijene te u svojoj namjeri da se protupravno okoriste, nisu uspjele.
 
Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 13.100 kuna.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

FOTO. Ilustracija

Stranica