Preporuke Policijske uprave zagrebačke građanima

Slika /PU_ZG/ilustracije/Potres/Potres-ilustracija.png

Najkvalitetnija i najbrža pomoć je ona provedena na ispravan i organizirani način

Objavljeno 30.12. u 15.25 sati
Uplata pomoći na službene račune je najsigurniji način

Iako policija za sad nema prijava o lažnim računima za uplatu pomoći za potresom pogođenim područjima, upućujemo građane na najsigurniji način prikupljanja donacija putem računa koje su objavile državne institucije

Vlada RH je otvorila službeni račun Državne riznice za pomoć.

Još jednom apeliramo da se svi koji žele pomoći jave lokalnim stožerima civilne zaštite i Hrvatskom Crvenom križu. Detaljne upute o načinu doniranja novčanih sredstava i potrepština nalaze se na web stranici Hrvatskog Crvenog križa.
   
Također, ponude za donacijama opreme, mehanizacije, građevinskog materijala ili pružanje nužnih usluga, mogu se uputiti na mail adresu: potres.petrinja@mup.hr 


Objavljeno 30.12. u 10.51 sati
Zbog učestalih podrhtavanja tla, ljudskih stradavanja i materijalnih šteta svi smo suočeni sa strahom i neizvjesnošću. Prasak i buka pirotehnike dodatno negativno utječu na psihičko stanje svih – Suzdržite se od korištenja pirotehnike! Pomozite i na ovaj način!


Objavljeno 30.12. u 10.44 sati
Petrinja i Sisak su mali gradovi, gužve koje nastaju nekontroliranim i nekoordiniranim volonterstvom otežavaju i usporavaju rad žurnih službi. Mole se građani da ne idu u Sisak i Petrinju. Bez obzira na Vaše najbolje namjere, apeliramo da ne idete na područja pogođena potresom.

S obzirom da Policijsku upravu zagrebačku, s potresom pogođenim područjima, povezuju prometnice koje prolaze kroz područje Velike Gorice i Ivanić Grada te Mraclina i Križa, preporuka je da se ne kreće pomoć pružati indivudalno, bez obzira o kojem se obliku pomoći radilo, već da se to učini preko onih koji su opremeljeni i organizirani.

Detaljne upute o načinu doniranja novčanih sredstava i potrepština nalaze se na web stranici Hrvatskog Crvenog križa, na poveznici u nastavku:
https://www.hck.hr/novosti/upute-za-donacije-i-pomoc-pogodjenima-potresom/10649 

Svi koji žele pomoći, umjesto odlaska na potresom pogođena područja, mogu to učiniti na drugi način, doniranjem financijskih sredstva ili humanitarnom pomoći u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće i slično u koordinaciji sa Hrvatskim Crvenim križem.

Također, ponude za donacijama opreme, mehanizacije, građevinskog materijala ili pružanje nužnih usluga, mogu se uputiti na mail adresu: potres.petrinja@mup.hr 
Ujedno podsjećamo, da su na područje Sisačko-moslavačke županije upućene sve raspoložive  operativne snage sustava civilne zaštite, žurne službe iz svih područja Republike Hrvatske i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite s potrebitom opremom.


Objavljeno 30.12. u 10.10 sati
Vezano za potres s epicentrom kod Petrinje, na području Zagreba i Zagrebačke županije za sada su evidentirana oštećenja 72 objekta, 17 vozila te 14 ostalih oštećenja: oštećenja vodovodnih cijevi, napuknuća kolnika, zastoji dizala i slično. Ozlijeđenih osoba nije bilo.


Objavljeno 29.12. u 18.40 sati
Na području grada Zaprešića zbog potresa su oštećene i zgrade na adresi Trg žrtava fašizma. Pregledom statičara utvrđeno je da dvije od njih nisu sigurne za stanovanje zbog čega je 33 obitelji napustilo svoj dom.
Uz samo oštećenje zgrada, nitko od stanara nije ozlijeđen niti su oštećena, u blizini, parkirana vozila.
Obitelji su si same osigurale smještaj, izuzev jedne koju je zbrinuo Stožer civilne zaštite grada Zaprešića.


Objavljeno 29.12. u 16.35 sati
Prema trenutno dostupnim informacijama s terena, na području grada Zagreba i zagrebačke županije, za sada nema dojava o povrijeđenim ili teže stradalim osoba, kao niti o osobama koje bi eventualno bile zarobljene u građevinama.
Zaprimljeno je više desetaka dojava građana o oštećenjima objekata i oštećenjima vozila uslijed pada žbuke i cigle s krovova građevina, a najviše dojava odnosi se na područje Centra.
Također, zaprimljeno je i više dojava o oštećenjima dimnjaka, uključujući i oštećenje dimnjaka bivše ciglane na Črnomerecu, gdje je postupanje policije u tijeku.
Autobusni kolodvor i Glavni željeznički kolodvor prema dostupnim saznanjima za sada funkcioniraju bez većih poteškoća, a dojava o eventualnom urušavanju ili oštećenju infrastrukture za sada nema.
 

Objavljeno 29.12. u 14.25 sati
Prilikom kretanja, molimo građane da se odmaknu od građevina za koje primijete da je moguće djelomično urušavanje. Uz poštivanje uputa policijskih službenika na terenu, za potrebe prolaska hitnih službi, građani-vozači vodite brigu da se sklonite u stranu i osolobodite sredinu prometnice za njihov prolazak.


Objavljeno 29.12. u 13.40 sati
Nakon još jednog potresa koji su između ostalih krajeva Hrvatske osjetili i građani grada Zagreba te Zagrebačke županije, s obzirom da u ovom trenutku je najvažnije žurno odgovoriti na pozive građana i doći na lokacije gdje smo potrebni, pozivamo sve vas na suradnju i strpljenje u smislu korištenja osobnih automobila samo u doista nužne svrhe. Trenutno je za obavljanje policijskog posla i svih ostalih žurnih službi potrebno omogućiti nesmetanu prometnu komunikaciju za dobrobit svih.

Upute za postupanje u slučaju potresa

FOTO: Ilustracija

 

Stranica