Prevarili, zlouporabili prikupljenu dokumentaciju i krivotvorili s ciljem povoljnije kupnje mobilnih aparata koje su prodavali

Slika /PU_ZG/ilustracije/novac - kune.jpg

Osumnjičeni za 82 kaznena djela

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom i 38-godišnjakom zbog sumnje da su počinili 17 kaznenih djela „Prijevara“, 17 kaznenih djela „Neovlaštena uporaba tuđe tvrtke“, 17 kaznenih djela „Zlouporaba osobne isprave“ i 31 kazneno djelo „Krivotvorenje osobne isprave“ na štetu 14 trgovačkih društava s područja cijele Hrvatske i njihovih vlasnika.

Naime, sumnja se da su osumnjičeni od rujna 2019. do rujna 2020. godine  s unaprijed stvorenom namjerom da za sebe pribave protupravnu imovinsku korist  kontaktirali vlasnike trgovačkih društava te im lažno prikazivali činjenice i samim time doveli u zabludu da bi im potom vlasnici dostavili poslovnu kao i osobnu dokumentaciju. Po pribavljenoj dokumentaciji osumnjičeni su krivotvorili pečat oštećenih trgovačkih društava te se lažnim prikazivanjem činjenica predstavljali kao vlasnici, s ciljem da zaposlenike  pružatelja telefonskih usluga  na takav način  dovedu u zabludu nakon čega bi s istima sklopili pretplatničke ugovore i ostvarili povoljnije uvjete kupovine mobilnih uređaja. Po sklopljenim pretplatničkim ugovorima osumnjičeni bi zaprimali pretplatničku dokumentaciju na ranije predviđene adrese elektroničke pošte, koju su potom potpisanu i ovjerenu putem elektroničke pošte dostavljali davateljima telekomunikacijskih usluga, koji su im po zaprimljenoj dokumentaciji dostavljali mobilne uređaje na razne adrese gdje su ih osumnjičeni preuzimali od zaposlenika dostavljačkog poduzeća. Preuzimanje pošiljke bi potvrđivali vlastoručnim potpisivanjem u ime platežno odgovorne osobe i ovjeravali  ranije krivotvorenim pečatom. Osumnjičeni bi mobilne uređaje potom prodavali za sada nepoznatim osobama a protupravno stečeni novac međusobno podijelili.

Nastala materijalna šteta počinjenim djelima iznosi više od 342.000 kuna.
 
Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

FOTO: Ilustracija

Stranica