Preventivna akcija „Poštujte naše znakove“

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2019/RUJAN/postujte nase znakove 170919/fotka 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Djeca, policija i partneri sudjelovali u nizu aktivnosti s ciljem očuvanja sigurnosti najmlađih u prometu

I ove godine Ravnateljstvo policije i Policijska uprava zagrebačka organizirali su manifestaciju u sklopu preventivne akcije Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu „Poštujte naše znakove“, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, čija ministrica Blaženka Divjak je svojom prisutnošću podržala navedenu akciju, te u suradnji s Gradom Zagrebom, Kazalištem Tvornica lutaka, Hrvatskim društvom skladatelja i drugim partnerima. Ministarstvo unutarnjih poslova već dugi niz godina provodi edukativno-preventivne aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu jer  prometni odgoj i obrazovanje djece u smislu poznavanja prometnih propisa, ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito.
 
Preventivna akcija „Poštujte naše znakove“ provodi se kontinuirano od 1995. godine, a o opravdanosti akcije govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio.
 
Danas, 17. rujna 2019. godine održala se glavna manifestacija ove preventivne akcije, s početkom u 10 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na kojoj je sudjelovalo više od 500 djece iz raznih škola Zagrebačke županije, kojima je najuzbudljiviji bio mobilni poligon, gdje su najmlađi vozači autića mogli sagledati promet „očima vozača“.
 
Program je započeo edukativno-glazbeno-scenskom izvedbom „Poštujte naše znakove“, a nakon toga podjelom preventivnih materijala namijenjenih sigurnosti djece u prometu. Djeca su imala priliku sudjelovati na prometnom poligonu te u raznim  interaktivno-edukativnim prometnim radionicama, kao što su „Policajac - prijatelj pomagač“, prometnog poligona „Biciklirajmo zajedno“, likovne igraonice „Poštujem prometni znak - ja sam đak prvak“, vožnje mobilnim poligonom „Program prometne kulture za najmlađe“, radionice „Želim biti humanitarac“  te radionice „Čarobnjaci u akciji - mali forenzičari: zaviri u mobilni preventivni centar policije i pronađi trag“ Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Policijske uprave međimurske.
 
Program se nastavio održavanjem stručne tribine pod nazivom „Stop prometnim nesrećama – što nam novi Zakon donosi?“, kako bi se progovorilo o važnosti zaštite djece i važnosti ulaganja zajedničkih napora u sprječavanju ugrožavanja njihovih života u prometu. Na tribini su sudjelovali Prvobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, predstavnik Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Rajko Horvat, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija, predstavnik ministarstva znanosti i obrazovanja Darko Tot, spec. dječji kirurg i voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Klinike za dječje bolesti Grada Zagreba prim. Zoran Barčot i ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivica Buljan.  
 
Okupljene govornike te načelnike policijskih postaja pozdravio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina koji je istaknuo kako se radi o važnoj temi te da je Ministarstvo unutarnjih poslova intenzivno radilo na izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako bi se unaprijedili sigurnost prometa i prevenirali i smanjili broj prometnih nesreća i smrtno stradalih u prometu. Prevencija u prometu je spašavanje života, dodao je glavni ravnatelj policije Milina.
 
Rekao je kako policiji nije cilj kažnjavanje u prometu već prevencija te je pozvao sve policijske službenike da pojačaju napore u prevenciji, bilo da se radi o unaprjeđenju prometne signalizacije i infrastrukture ili o rješenju nekog konkretnog problema.
 
Također je pozvao sve vozače da posebnu pažnju obrate na djecu u prometu, a pogotovo u zoni škola i vrtića, kako bi zaštitili najmlađe sudionike u prometu jer su za većinu njih ovi prvi dani škole prvo samostalno sudjelovanje u prometu.

Stranica