Prijevara u gospodarskom poslovanju

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo „Prijevara u gospodarskom poslovanju“ na štetu trgovačkog društva iz Zagreba, kazneno djelo „Krivotvorenje isprave“ i kazneno djelo „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“ te kazneno djelo „Prijevara“ na štetu 44-godišnjaka.
 
Sumnja se da je tijekom listopada 2015. godine kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Zagreba, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, dogovarao poslovnu suradnju s odgovornom osobom drugog trgovačkog društva iz Zagreba, vezano za kupovinu stana u Zagrebu veličine 65,52 m2. Tom je prilikom, održavajući 72-godišnjeg prodavatelja i odgovornu osobu oštećenog trgovačkog društva u zabludi da je zainteresiran za kupovinu stana, uplatio je kaparu u iznosu od 1000 eura, te je od istoga pribavio i primjerak ugovora o kupoprodaji nekretnine, kojeg prodavatelj nije potpisao niti je bio ovjeren pečatom trgovačkog  društva. 
 
Sumnja se da je u ugovoru o kupoprodaji nekretnine na mjestu predviđenom za potpis prodavatelja krivotvorio potpis prodavatelja i pečat trgovačkog društva te je takav ugovor, iako je znao da je krivotvoren i da nije pravno valjan, kao i da oštećenom trgovačkom društvu nije isplatio kupoprodajnu cijenu za stan u dogovorenom iznosu od 77.000 eura, predao na nadležni sud uz zahtjev za upis prava vlasništva, dovodeći u zabludu zaposlenike suda te uknjižio pravo vlasništva stana na ime svog trgovačkog društva.
 
Nakon toga, osumnjičeni je doveo u zabludu 44-godišnjaka uvjerivši ga da je njegovo trgovačko društvo vlasnik stana i s njim sklopio ugovor o kupoprodaji nekretnine i prodao mu navedeni stan za iznos od 47.600 eura.
 
Protiv osumnjičenog je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 

Stranica