Prijevare na kućnom pragu – savjeti građanima

Slika /PU_ZG/ilustracije/PRILOG br. 2 Brošura - 1 dio.jpg

Otuđeno nekoliko stotina tisuća kuna

FOTO: Ilustracije

U ponedjeljak, 19. rujna oko 10 sati  na Trešnjevci, Ulici Stjepana Ljubića Vojvode, po prethodnom telefonskom razgovoru, nepoznati je počinitelj došao na adresu oštećene 74-godišnjakinje te se uz lažno prikazane činjenice predstavio kao službena osobe da bi mu oštećena u konačnici predala novac. Materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna.
 
Jučer, 20. rujna oko 11 sati nepoznata ženska osoba nazvala je 84-godišnjakinju i lažno joj se predstavila kao službena osoba navodeći kako je potrebno provjeriti novac oštećene. Nakon poziva, do adrese stanovanja oštećene došla je nepoznata muška osoba da bi mu oštećena u konačnici predala svoj novac. Materijalna šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna.
 
Istoga dana, 20. rujna oko 12.15 sati na području Trešnjevke u Ulici Susedgradska, nakon prethodnog telefonskog razgovora s nepoznatom ženskom osobom, nepoznati je počinitelj došao do stana 79-godišnjakinje te joj se lažno predstavio kao službena osoba, da bi mu oštećena u konačnici predala više desetaka tisuća kuna.
 
 
Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.
 
Preporuke
  • Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
  • Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
  • Zatražite na uvid  dokument sa fotografijom ili  službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
  • Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom , zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.
 
Suradnja građana i policije
  • Zapamtite izgled osobe.
  • Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
  • Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
  • Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
 
S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.



Stranica