Prilikom pretrage kuće pronađeno oružje i streljivo

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/VELJAČA/oružje 17-2-2024/naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika

Podsjećamo građane- oružje se može dragovoljno predati uvijek i bez sankcija

FOTO: PU zagrebačka

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja i građana neovlašteno nabavio i posjedovao veće količine streljiva i vatrenog oružja koje je građanima dopušteno samo uz prethodno odobrenje.
 
U petak, 16. veljače 2024. godine temeljem naredbe nadležnog prekršajnog suda policijski službenici obavili su pretragu doma i drugih prostora osumnjičenog u Svetoj Nedelji kojom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto sljedeće oružje i streljivo: dvocjevna puška neutvrđenog proizvođača i kalibra, pištolj neutvrđene marke kalibra 9 mm s dva pripadajuća spremnika, pištolj marke Tanfoglio kalibra 6,35 mm s pripadajućim spremnikom, kućište s prihvatom, sustavom za okidanje i rukohvatom za automatsku pušku sustava „Kalašnjikov“, cijev za zračnu pušku proizvođača „CZ“, zatvarač za repetirajuću pušku nepoznatog proizvođača, dvije cijevi za pušku dužine 25 cm i 21,5 cm, dva prigušivača pucnja te 587 komada streljiva raznih kalibara.
 
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu podnijeta kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“, opisano u čl. 331. st. 3. Kaznenog zakona. 

Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku provođenje akcije "Manje oružja - manje tragedija", odnosno prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.  Kampanja Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ provodi se od 2007. godine sa ciljem poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija.
 

Stranica