Prilikom pretrage stana pronađena droga, oružje i streljivo

Slika /PU_ZG/ilustracije/FOTO- Ilustracija PUZ.jpg

Podsjećamo građane- oružje se može dragovoljno predati uvijek i bez sankcija

 FOTO: Ilustracija

 Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja i građana neovlašteno nabavio i posjedovao veće količine streljiva i vatrenog oružja koje je građanima dopušteno samo uz prethodno odobrenje.
 
U srijedu, 13. rujna 2023. godine u popodnevnim satima pretragom stana na području Zagrebu kojim se koristi osumnjičeni je pronađeno: ukupno 18,0 grama marihuane koja je bila pakirana u dva plastična paketića, 2,0 grama droge MDMA, 1,5 grama smole konoplje tipa droga, jedna puška, revolver, 370 komada različitog streljiva te 10 metalnih spremnika za streljivo.
 
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu podnijeta kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“, opisano u čl. 331. st. 3. Kaznenog zakona. Također će zbog počinjenja prekršaja iz čl. 3. st.1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, protiv njega redovnim putem biti podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.
 
Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku provođenje akcije "Manje oružja - manje tragedija", odnosno prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.  Kampanja Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ provodi se od 2007. godine sa ciljem poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija.
 

Stranica