Prometna na Bauerovoj

Jučer, 16. rujna oko 17 sati, 37-godišnjak je upravljao teretnim vozilom marke VW Caddy zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Bauerovom ulicom u smjeru sjevera. Dolaskom do raskrižja sa Zvonimirovom ulicom nastavio se kretati zadržavajući smjer za ravno te je dolaskom do kućnog broja 28 naletio na 80-godišnju pješakinju koja je prelazila kolnik Bauerove ulice u smjeru istoka, izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Liječnička pomoć pružena joj je u KBC Zagreb gdje je preminula uslijed zadobivenih ozljeda. 
 
Upozoravamo i podsjećamo sve pješake, osobito osobe starije životne dobi da za prijelaz ceste isključivo koriste pješačke prijelaze ili izgrađene pothodnike.
 
Neopreznost pješakinje dovela je do tragičnih posljedica te podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:
  • Prilikom prelaženja ceste koristite obilježene pješačke prijelaze te prelazite cestu kada se uvjerite da je cesta slobodna ili kada se uvjerite da vas je vozač uočio i da smanjuje brzinu kretanja vozila kako bi vas propustio.
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja.
  • Prelazak preko pješačkog prijelaza samo kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake, obratite pozornost na vozila koja skreću iz bočnih ulica.
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, preko kolnika prelazite pažljivo i najkraćim putem, nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način i to tako da ne ometate promet vozila.
  • Krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno površinom pokraj kolnika prikladnom za kretanje pješaka.
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom.
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga.
Savjetujemo da zbog vlastite sigurnosti kao pješak poštujete prometna pravila, a kao vozač obratite posebnu pozornost na pješake.

Stranica