Prometna nesreća na autocesti A3 sa smrtnom stradalom osobom- spriječimo moguće uzroke

Jučer, 16. svibnja oko 22.30 sati osobni automobil marke Audi zagrebačkih registarskih oznaka kretao se prilaznim kolnikom čvora Ivanić Grad prema sjevernom kolniku autoceste A3, dok brzina kretanja vozila nije bila prilagođena osobinama i stanju ceste zbog čega vozač nije mogao pravovremeno zaustaviti vozilo kada to konkretni uvjeti zahtijevaju.

Zbog takve vožnje, vozilo je izletjelo s kolnika na meki teren te je naletjelo na stup javne rasvjete, a potom u nekontroliranom kretanju i na uzdignuti meki teren te je došlo do prevrtanja vozila da bi se u konačnici zaustavilo na kolniku autoceste.

U prometnoj nesreći 45-godišnji sudionik nesreće je smrtno stradao, dok je 31-godišnjak teško ozlijeđen te mu je liječnička pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Dubrava. U sklopu očevida kojim je rukovodilo Općinsko državno odvjetništvo Velika Gorica utvrđeno je da sudionici prometne nesreće nisu bili vezani sigurnosnim pojasom.

Od 22.35 do 3.40 sati promet po sjevernom kolniku autoceste A3 u zoni prometne nesreće je bio obustavljen te se odvijao obilaznim pravcima.
 
S obzirom na prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom Policijska uprava zagrebačka podsjeća vozače s ciljem sigurnosti u prometu na cestama da:
 
  • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
  • voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;
  • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, snijeg, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.);
  • ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno. Vozače traktora, ali i drugih radnih strojeva, upozoravamo da ne izlaze na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima.

Ujedno, osobe u automobilima obavezne su koristiti sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.

Stranica