Prometna nesreća sa smrtnom posljedicom

Jučer, 20. srpnja oko 9 sati 32-godišnji rumunjski državljanin upravljao je teretnim automobilom marke Scania rumunjskih nacionalnih registarskih oznaka desnom prometnom trakom južnog kolnika autoceste A3 u smjeru istoka. Dolaskom do 30. km + 750 m, nije se kretao sredinom obilježene prometne trake već je vozilom prešao u desno, na prometnu traku za zaustavljanje vozila u nuždi, gdje je prednjim desnim dijelom vozila naletio na stražnji lijevi dio osobnog automobila marke Renault Scenic zagrebačkih registarskih oznaka kojeg je prethodno u prometnoj traci za zaustavljanje vozila u nuždi zaustavio 64-godišnjak i potom izišao iz vozila. Nakon naleta, osobni automobil marke Renault odbačen je u smjeru jugoistoka te je naletio na 64-godišnjaka, a potom u nekontroliranom kretanju naletio na zaštitnu ogradu s južne strane kolnika od koje se odbio u smjeru sjeveroistoka na desnu prometnu traku, gdje se i zaustavio. Na lijevu bočnu stranu osobnog automobila potom je  naletio teretni automobil marke Scania s priključnim vozilom turskih nacionalnih registarskih oznaka  kojim je upravljao 37-godišnji turski državljanin, prethodno se krećući  desnom prometnom trakom u smjeru istoka da bi zatim na krhotine stakla i plastike vozila koja su sudjelovala u prometnoj nesreći, a koja su odbačena na lijevu prometnu traku, naletio osobni automobil marke Renault Megane kojim je upravljala 58-godišnjakinja krećući se prethodno lijevom prometnom trakom u smjeru istoka. U prometnoj nesreći 64-godišnjak je teško ozlijeđen, a liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb gdje je nedugo potom preminuo.
 

Traka za zaustavljanje vozila u nuždi- obveze i preporuke
 
Podsjećamo da se na autocesti ne smije vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu.
 
Obvezno je držati potreban razmak obzirom na brzinu kretanja vozila i nikada se bespotrebno ne zaustavljati u traci za zaustavljanje vozila u nuždi. U slučaju nailaska vozila s prednošću prolaska (hitna pomoć, policija, vatrogasci i dr.), vozila koja se kreću lijevom prometnom trakom moraju se micati u lijevo, a vozila koja se kreću desnom prometnom trakom u desno, kako bi se sredinom kolnika omogućio i oslobodio prolaz navedenih vozila kroz kolonu.
 
 
Preporuka vozačima ukoliko njihovo vozilo ostane u kvaru na autocesti:
 
- ukoliko je moguće maknuti vozilo u desno, na prometnu traku za zaustavljanje vozila u nuždi,
 
-  uključiti sva četiri pokazivača smjera,
 
-  odmah napustiti vozilo (i vozač i putnici),
 
-  obavezno obući reflektirajuće prsluke,
 
-  iza vozila na dovoljnoj udaljenosti postaviti sigurnosni trokut koji označava opasnost na cesti na udaljenosti od oko 100 m,
 
-  udaljiti se od vozila što je dalje moguće van kolnika,
 
- odmah pozvati nadležne službe za odvoz vozila (SOS telefon HAC-a, HAK-a ), ili na tel. 112 (DUZS),
 
- po potrebi koristiti SOS telefon postavljen uzduž autoceste na svakih 2000 m,
 
- slijediti upute operatera,
 
- obavijestiti policiju,
 
- sačekati dolazak ophodarske službe HAC-a i servisne službe,
 
- ni u kojem slučaju ne pokušavati popraviti vozilo niti obavljati neku drugu radnju kojom ugrožavate Vašu sigurnost ili sigurnost drugih osoba.
 
 

Stranica