Prometna nesreća sa smrtnom posljedicom na području Zaprešića - savjeti policije

Danas, 16. prosinca 2019. godine oko 5.50 sati, 50-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Seat Cordoba krapinskih registarskih oznaka, a kretao se zapadnom kolničkom trakom Državne ceste broj 1 u smjeru juga. Dolaskom do 1km+100 metara južnije od raskrižja s Kolodvorskom ulicom, gdje se na kolniku nalazi središnja puna linija preko koje nije dozvoljeno prelaženje, skrenuo je ulijevo na istočnu kolničku traku koja je namijenjena za promet vozila iz suprotnog smjera te je pretjecao kolonu vozila koja su se kretala ispred njega, zapadnom kolničkom trakom u istom smjeru.  
 
Tom prilikom, uslijed takve vožnje, naletio je na prednji lijevi dio teretnog automobila marke Fiat Ducato krapinskih registarskih oznaka kojim je upravljao 26-godišnjak, koji se kretao iz suprotnog smjera, istočnom kolničkom trakom u smjeru sjevera, a u trenutku prometne nesreće zadržavao je smjer kretanja. Od tog naleta, osobni automobil marke Seat Cordoba je u nekontroliranom kretanju i zanošenju u smjeru zapada, prednjim lijevim dijelom naletio na osobni automobil marke VW Golf krapinskih registarskih oznaka kojim je upravljao 49-godišnjak, a kretao se zapadnom kolničkom trakom u smjeru juga, a u trenutku prometne nesreće zadržavao je smjer kretanja. Osobni automobil marke Seat Cordoba u nastavljenom nekontroliranom kretanju prednjim dijelom je naletio na metalnu zaštitnu ogradu koja se nalazi na mekanom terenu uz zapadni rub kolnika.
 
U prometnoj nesreći smrtno je stradao 50-godišnjak, dok su teško ozlijeđeni 46-godišnjak iz osobnog automobila marke Seat Cordoba, kojemu je liječnička pomoć pružena u KB Sveti Duh i 36-godišnjakinja, također iz osobnog automobila marke Seat Cordoba, a liječnička pomoć pružena joj je u KB Sestre milosrdnice.
 
Sve sudionike u prometu savjetujemo da se pridržavaju prometnih propisa, a posebice vozače:
 
- vozač je dužan pješačkom prijelazu približavati se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti vozilo  da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Ako su pješaci djeca, vozač je dužan zaustaviti vozilo  i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
 
- brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put)
 
- poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 
- nemojte konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 
- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 
- nemojte koristiti mobitel tijekom vožnje,
 
- koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
 
- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 
- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 
- u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti.
 


 

Stranica