Prometna nesreća sa smrtnom posljedicom- podsjećamo građane na „4 ubojice u prometu- alkohol, brzina, mobitel i pojas“

Slika /PU_ZG/ilustracije/puz foto.jpg

Ponukani događanjem nekoliko prometnih nesreća s najtežim posljedicama  u proteklih desetak dana slobodni smo ponovno apelirati na sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, međusobno uvažavanje svih kategorija sudionika u prometu te podizanje razine prometne kulture kod svakog pojedinca koji sudjeluje u prometu bilo kao vozač, putnik, biciklist ili pješak.

Posebno se želi naglasiti činjenica da je gotovo u svim prometnim nesrećama s poginulim osobama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi ili opojnih droga, a također i još uvijek nedozvoljeni istražen utjecaj korištenja mobitela i drugih uređaja od strane vozača na uzrok prometne nesreće dok je za posljedice sudionika u najvećoj mjeri uzrok nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Nadalje, obzirom i na stradavanje pješaka, želimo također istaknuti da su najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci - neprilagođena ili nepropisna brzina kretanja vozila dok su najčešće greške pješaka - nepropisan prijelaz preko kolnika i to nekorištenjem pješačkog prijelaza ili pješačkog pothodnika i prelaženjem ceste u trenutku kada je na semaforu upaljeno crveno svjetlo za pješake.

Slijedom svega navedenog, u cilju povećanja stanja sigurnosti cestovnog prometa posebice smanjenja broja prometnih nesreća s „teškim posljedicama“, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke će u narednom vremenskom razdoblju do daljnjega, posebice u dane vikenda poduzimati intenzivne mjere, a koje će prvenstveno biti usmjerene na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s teškim posljedicama, odnosno na prekršaje tzv. „4 ubojice u prometu - alkohol, brzina, mobitel i pojas“ ali i na sve druge prekršaje u cestovnom prometu.

Naglašavamo da će policijski službenici posebno obratiti pozornost, uočavati i sankcionirati nevezivanje sigurnosnog pojasa osoba kako na prednjim tako i na stražnjim sjedalima kako bi se izbjegle teške ozljede ili ispadanje osobe iz vozila pri eventualnoj prometnoj nesreći.

Danas, 1. veljače oko 5.15 sati na autocesti A3, 44-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljao je osobnim automobilom marke VW Passat slovenskih nacionalnih oznaka, a kretao se lijevom prometnom trakom sjevernog kolnika autoceste A3 (dionica prometni čvor Kosnica - Buzin) u smjeru zapada. Dolaskom do 31. km + 400 m nije prilagodio brzinu kretanja vozila stanju ceste (kolnik mokar), vidljivosti te situaciji u prometu. Tada je prednjim dijelom vozila naletio na stražnji dio teretnog automobila marke marke Daimler Unimog zagrebačkih registarskih oznaka kojom je upravljao 41-godišnjak, a kretao se istom prometnom trakom istog kolnika u istom smjeru, a u trenutku prometne nesreće zadržavao je smjer kretanja te su na vozilu bila upaljena žuta rotacijska svijetla.  U prometnoj nesreći smrtno je stradao vozač iz osobnog automobila, a tijelo je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu.

FOTO: Ilustracija

 

 

 



Stranica