Računalna prijevara s računima trgovačkog društva sa zagrebačkog područja

Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2021/KOLOVOZ/prijevara 260821/prijevara s računima.jpg

Počinitelj presreo elektroničku komunikaciju oštećenog trgovačkog društva s poslovnim partnerom i tako naveo trgovačko društvo na uplatu više milijuna kuna na njegov bankovni račun

FOTO: Ilustracija

Policijska uprava zagrebačka provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare. Tijekom kolovoza ove godine zagrebačka policija zaprimila je prijavu odgovorne osobe trgovačkog društva sa zagrebačkog područja da je nepoznata osoba putem elektroničke pošte presrela njihovu komunikaciju s poslovnim partnerom, trgovačkim društvom iz države članice Europske unije. Nepoznati počinitelj je trgovačkom društvu iz Zagreba dostavio podatke o broju svog bankovnog računa na koji je potrebno izvršiti plaćanje usluge. Na taj način izvršena je uplata više milijuna kuna na račun počinitelja.
 
Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija upozorava građane i poslovne subjekte na ovaj oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise).
 
Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike trgovačkih društava da izvrše uplate za određene usluge na bankovni račun koji kontrolira počinitelj.
 
Osim ove vrste internetskih prijevara, upozoravamo građane i poslovne subjekte i na druge oblike prijevara kao što je direktorska ili CEO prijevara.
 
Pročitajte dostupne informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći ili pogledajte video Prijevare i računalna sigurnost na MUP TV YouTube kanalu.
 
 
 
 
 
 
 

Stranica