Rezultati akcija "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/FOTO- Ilustracija PUZ.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 458 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 19. do 22. siječnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 458 prometnih prekršaja, od čega 53 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 114 prekršaja nepropisne brzine, 73 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 30 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, jedan prekršaj upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 181 ostali prekršaj.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača su:
 
 U petak, 19. siječnja oko 22 sata u Hrvatskom Leskovcu, 45-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom odnosno bez položenog vozačkog ispita bilo koje kategorije te za vrijeme dok je imao 2,80 g/kg alkohola u organizmu. U Delićevoj ulici, kod kućnog broja 1, skrivio je prometnu nesreću s materijalnom štetom te napustio mjesto događaja. Sljedećeg dana je uhićen i odveden na nadležni prekršajni sud gdje je kažnjen novčanom kaznom od 3.290 eura.
 
U nedjelju, 21. siječnja oko 3.40 sati 23-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Zagrebačke ulice u Velikoj Gorici, gdje su ju u nadzoru prometa zaustavili policijski službenici. Kontrolom vozila i vozača utvrđena joj je koncentracija alkohola od 0,77 g/kg.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan, dok je jedna osoba odbila testiranje.
 
Od 53 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (18,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (22,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 10 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica