Rezultati akcija "Alkohol i droge" te "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol, formula za nesreću.jpg

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 445 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 31. svibnja do 3. lipnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 445 prometnih prekršaja, od čega 28 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola,  zatim 147 prekršaja nepropisne brzine, 58 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, 18 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 164 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača:
Jučer,  2. lipnja oko 23.55 sati, 52-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Nikole Tesle u Velikoj Gorici. Nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 111 utvrđeno da je upravlja vozilom za vrijeme dok je u organizmu imao prisutnost alkohola u koncentraciji od 3,00 g/kg, Nesavjesni vozač je recidivist, uhićen i smješten u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva te je sljedećeg dana uz optužni prijedlog prepraćen na nadležni prekršajni sud.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavka 1. i članka 282. stavka 10. Zakona o  sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 28 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod sedam vozača (25,0%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirana su četiri mlada vozača (14,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 12 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
U petak, 31. svibnja u 5 sati u Zagrebu, na raskrižju Ulica Kralja Zvonimira i Vjekoslava Heinzela, došlo je do prometne nesreće u kojoj je nastala materijalna šteta. U prometnoj nesreći je sudjelovao 20-godišnji vozač kojem je alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola od 1,78 g/kg u organizmu. Nadalje je utvrđeno da vozač nije koristio sigurnosni pojas za vrijeme vožnje, kod sebe nije imao važeću vozačku dozvolu, odnosno nije je pokazao na zahtjev policijskog službenika. Vozač je uhićen te priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu, gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2420 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 2 mjeseca.
 
Sljedećeg dana, 1. lipnja oko 3.45 sati u Zagrebu, Kneza Branimira kod kućnog broja 10 A, u kontroli prometa zatečen je 51-godišnjak kako upravlja s osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita B kategorije. Vozač je uhićen te priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura te izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 3 mjeseca.
 

Stranica