Rezultati akcija "Alkohol i droge" te "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/Leđa_palica.jpg

Utvrđeno ukupno 510 prometnih prekršaja

FOTO:  Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 19. do 22. srpnja 2024. na području Policijske uprave zagrebačke provedena je još jedna u nizu preventivno represivnih akcija pojačanog nadzora vozila i vozača s fokusom na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 510 prometnih prekršaja od čega:
 
  • 136 prekršaja nepropisne brzine
  • 105 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa
  • 50 prekršaja vozača s alkoholom
  • 34 prekršaja nepropisne uporabe mobitela
  • 9 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom
  •  6  prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava
  •  5 prekršaja vožnje pod zabranom i 165 ostalih prekršaja.
 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.
Od 50 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (24%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 8 mladih vozača (16%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, 2 osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je  15 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Izdvajamo i sljedeće:

U subotu, 20. srpnja oko 14.20 sati u Zagrebu na raskrižju Zagrebačke ceste i Ulice Otona Ivekovića dogodila se prometna nesreća u kojoj je nastala materijalna šteta, a u koju je prouzročio 74-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te se nakon prometne nesreće udaljio s mjesta događaja. Policijski službenici su naknadno pronašli vozača te je utvrđeno da je upravljao pod utjecajem alkohola od 1,67 g/kg u organizmu.
Vozač je uhićen i smješten u jedinicu za zadržavanje nakon čega je doveden na Općinski sud u Sesvetama, gdje mu je izrečena novčana kazna 2.030 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja u trajanju od 12 mjeseca.
 
 
Jučer, 21. srpnja oko 00.15 sati, 41-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom kneza Branimira u smjeru istoka.
Obavljenim je nadzorom vozila i vozača te alkotestiranjem utvrđeno:
  • upravljanje za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije
  • ne posjedovanje vozačke dozvole za vrijeme vožnje
  • upravljanje vozilom na način da prelazi iz jedne prometne trake u drugu (slalom vožnja)
Vozač je uhićen i prepraćean na Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena kazna zatvora od 15 dana.

Stranica