Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto_promet.jpg

Pod utjecajem alkohola od 2,92 g/kg skrivio prometnu nesreću

FOTO:Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 12. do 16. kolovoza 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 400 prometnih prekršaja, od čega 24 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 253 prekršaja nepropisne brzine, 25 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, devet prekršaj nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom i sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 75 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 13. kolovoza oko 19.50 sati, 48-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Vukomeračkom cestom u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja sa  Sobolskim putem uslijed neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad vozilom te je skrenuo preko isprekidane crte na dio kolnika za promet vozila iz suprotnog smjere, uslijed čega je naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 25-godišnjak.  Alkotestiranjem je utvrđeno da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,92 g/kg alkohola u organizmu. Nesavjesni vozač je isključen iz prometa te mu je oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirane su tri osobe - test negativan.
 
Od 24 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod sedam vozača (29,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je pet mladih vozača (20,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola  dok je jedna osoba  uhićena i privedena na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica