Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/IMG_8535.jpg

Vozači i dalje voze prebrzo

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 19. do 22. kolovoza 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 296 prometnih prekršaja, od čega 31 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 124 prekršaja nepropisne brzine, 31 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 17 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom i šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 83 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 20. kolovoza oko 3.30 sati 35-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2,57 g/kg upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Avenije Marina Držića u smjeru sjevera gdje je i zaustavljen od strane policijskih službenika. Po utvrđenom vozač je isključen iz prometa, a potom smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja alkohola.

Danas, 22. kolovoza oko 2 sata 26-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola od 1,55 g/kg upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Doktora Franje Tuđmana u Svetoj Nedjelji gdje je i zaustavljena od strane policijskih službenika. Po utvrđenom vozačica je isključena iz prometa, a potom smještena u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja alkohola.


Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dvije su osobe odbile testiranje.
Od 31 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod devet vozača (29%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je pet mladih vozača (16,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


Prilikom provođenja akcije, devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola  dok su tri osobe  uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. 

Stranica