Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/palica.jpg

Policija je tijekom vikenda evidentirala 393 prometna prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 16.  do 19. rujna 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 393 prometna prekršaja, od čega 53 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 83 prekršaja nepropisne brzine, 41 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 21 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,  jedan pod zabranom, 31 prekršaj upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 159 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 17.  rujna 2022. godine u 18.20 sati u Bestovju u Ulici dr. Franje Tuđmana - Prudnjaci, zbog vožnje pod utjecajem alkohola od 2,37 g/kg iz prometa je isključen 33-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te je osumnjičeni smješten na otrježnjenje dok će optužni prijedlog biti podnijet redovnim putem.

U petak, 16. rujna 2022. godine u 21.40 sati, 54-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Jadranskom avenijom u smjeru istoka. Provedenim nadzorom vozila i vozačka kod raskrižja sa Karlovačkom ulicom 58-godišnjakinja je odavala sumnju da bi mogla biti pod utjecajem alkohola te joj je alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola od 1,48 g/kg. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirano je ukupno pet osoba - test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 53 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod devet vozača (17%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je devet mladih vozača (17%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i pet osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica