Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Evidentirana 582 prometna prekršaja, od čega je 150 prekršaja nepropisne brzine

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 10. do 13. ožujka 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 582 prometna prekršaja, od čega 75 prekršaja vozač s alkoholom,  zatim 150 prekršaja nepropisne brzine, 129 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 38 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 20 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 162 ostala prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

- u petak, 10.  ožujka 2023. godine oko 22 sata u Ivanić-Gradu u Ulici 65. bataljuna ZNG-a kod kućnog broja 166 je 63-godišnjak pod utjecajem alkohola (2,25 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznake te tijekom vožnje nije koristio sigurnosni pojas ugrađen u vozilu. Osumnjičeni muškarac je isključen iz prometa te mu je na rok od 12 sati oduzeta vozačka dozvola i smješten je na otrježnjenje. Zbog počinjenih prekršaja bit će mu izdan Prekršajni nalog.

-u subotu, 11.  ožujka 2023. godine u 23.45 sati u Novoselcu u Moslavačkoj ulici kod kućnog broja 3 je 37-godišnjakinja  pod utjecajem alkohola (0,58 g/kg) upravljala  osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a zbog čega  je isključena iz prometa te joj je privremeno na rok od 12 sati oduzeta vozačka dozvola, dok će protiv osumnjičene biti izdan Obavezni prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja.

Ističemo dio utvrđenih prekršaja u prometu:

U subotu, 11. ožujka 2023. godine u 2 sata je 34-godišnjak pod utjecajem alkohola (1,77 g/kg) upravljao osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka, a kretao se Ulicom Saliha Alića u smjeru sjevera. Dolaskom do kućnog broja 6 nije vozilo u kretanju držao na tolikoj udaljenosti od desnog ruba kolnika da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete prometa te stanje i osobine ceste ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti. Tada je naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji je bio parkiran uz rub kolnika Ulice Saliha Alića kod kućnog broja 6 i koji je odbačen u smjeru sjever i koji je naletio na još jedan parkirani osobni automobil, također zagrebačkih registarskih oznaka. Nakon toga i taj je osobni automobil odbačen na još jedno parkirano vozilo zagrebačkih registarskih oznaka.  U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta dok je osumnjičeni muškarac na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu kažnjen s novčanom kaznom u iznosu od 1960 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od dva mjeseca.  

Istog dana, 11. ožujka oko 20.30 sati je 20-godišnjak  upravljao osobnim automobilom marke Opel, bez registarskih oznaka, a kretao se Puškarićevom ulicom u Lučkom u smjeru istoka. Dolaskom do kućnog broja 102b je provedenim nadzorom utvrđeno da upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita. Također je utvrđeno da osobni automobil marke Opel odjavljen 2019. godine te 20-godšnjak nije kod sebe imao važeću osobnu iskaznicu. Na Općinskom prekršajnom sudu mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1600 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od jednog mjeseca. 

U nedjelju, 12.  ožujka 2023. godine, oko pola sata iza ponoći je 34-godišnjak upravljao osobnim automobilom marke BMW zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Fonovom u smjeru istoka. Dolaskom do  kućnog broja  6 je provedenim nadzorom utvrđeno kako upravlja vozilom B kategorije za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Također mu je ponuđeno testiranje na prisutnost droga, a što je on odbio kao što je odbio i vađenje krvi i urina radi analize na alkohol. Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 2640 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od jednog mjeseca. 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe i tri osobe su odbile testiranje.

Od 75 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (17,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (16,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, sedam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 17 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica