Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/palica.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 632 prometna prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 21. do 24. travnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 632 prometna prekršaja, od čega 32 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 355 prekršaja nepropisne brzine, 55 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 24 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 17 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 146 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
 - u petak, 21. travnja 2023. godine  oko 22.20 sati je 28-godišnjakinja upravljala  osobnim automobilom šibenskih registarskih oznaka, a kretala se Voćarskom cestom u smjeru istoka. Nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 52, zbog sumnje da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola ponuđeno joj je alkotestiranje što je i prihvatila. Provedenim alkotestiranjem je potvrđeno da je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (1,68 g/kg) zbog čega je smještena na otrježnjenje i nakon toga odvedena na sud.
 
-u subotu, 22. travnja 2023. godine u 13.45 sati je 55-godišnjak pod utjecajem alkohola (2,20 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ilicom u smjeru zapada. Dolaskom do kućnog broja 223 mijenjao je prometnu traku na način da je iz srednje prometne trake prelazio u desnu prometnu traku, a da se prethodno nije uvjerio da isto može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu te je naletio na osobni automobil krapinskih registarskih oznaka. Osumnjičeni je odveden na Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2060 eura  i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od dva mjeseca.
 
- u subotu, 22. travnja 2023.godine u 14.40 sati je 26-godišnjak pod utjecajem alkohola (1,88 g/kg) upravljao osobnim automobilom zadarskih registarskih oznaka, a kretao se Rudeškom cestom u smjeru juga. Prolaskom kroz raskrižje s Palinovečkom ulicom nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju cestu, a zbog čega je vozilom prešao na istočnu kolničku traku Rudeške ceste te je naletio na tri parkirana vozila. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Osumnjičeni muškarac je uhićen i odveden na Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2060 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od dva mjeseca.  
 
- u nedjelju, 23.  travnja 2023. godine oko 3 sata u Ivanić-Gradu u Omladinskoj ulici,  61-godišnjak je pod utjecajem alkohola (2,15 g/kg) upravljao osobnim automobilom riječkih registarskih oznaka, a zbog čega je isključen iz prometa te mu je na 12 sati oduzeta vozačka dozvola.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno četiri osobe – test negativan.
 
Od 32 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (31,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je šest mladih vozača (18,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, pet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica