Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 329 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 28. travnja do 2. svibnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 329 prometnih prekršaja, od čega 18 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 61 prekršaj nepropisne brzine, 69 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 29 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 17 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 131 ostali prekršaj.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 29. travnja 2023. godine  oko 1.20 sati 31-godišnjak je upravljao osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka, a kretao se desnom prometnom trakom zapadnog kolnika autoceste A1 u smjeru jugozapada. Dolaskom do 4. km + 700 metara prouzročio je prometnu nesreću u kojoj je zadobio tjelesne ozljede. Vozač je isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati, a liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.
 
Istog dana oko 15.30 sati 54-godišnjakinja je za vrijeme dok je u krvi imala alkohola u iznosu od 1,41 g/kg, upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Strojarske ceste u smjeru istoka. Dolaskom sjeverno od kućnog broja 235/1 Ulice grada Vukovara prouzročila je prometnu nesreću s materijalnom štetom nakon čega se udaljila s mjesta događaja, a pronađena je istog dana na adresi prebivališta.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno četiri osobe – test negativan.
 
Od 18 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod dva vozača (11,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je pet mladih vozača (27,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, jedna osoba je smještena u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a tri su osobe uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
 

Stranica