Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 542 prometna prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 5. do 8. svibnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 542 prometna prekršaja, od čega 45 prekršaja vozača s alkoholom, 228 prekršaja nepropisne brzine, 79 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, 17 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 125 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u nedjelju, 7. svibnja 2023. godine u Dugom Selu u Ulici Josipa Zorića, policijski službenici zaustavili su tijekom nadzora prometa 43-godišnjaka pod utjecajem alkohola (2,83 g/kg) koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a koji u trenutku nadzora nije postupio po naredbi policijskog službenika. Daljnjom je provjerom utvrđeno kako je muškarac upravljao motornim vozilom dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije te kod sebe nije imao vozačku dozvolu. Zbog počinjenih prekršaja će biti odveden na nadležni prekršajni sud.
 
-u subotu, 6. svibnja 2023. godine, oko 40 minuta iza ponoći,  26-godišnjak je pod utjecajem alkohola (2.18 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ježdovečkom ulicom u smjeru sjeveroistoka. Dolaskom do kućnog broja 103 nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i karakteristikama ceste  i vidljivosti. Tada je, uslijed neprilagođene brzine kretanja, izletio s kolnika. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Osumnjičenom muškarcu je na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu izrečena novčana kazna u iznosu od 1580 eura i  zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorija u trajanju od tri mjeseca

-u nedjelju, 7. svibnja 2023. godine oko 2.40 sati, policijski službenici su u Ivanić Gradu u Savskoj ulici zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je pod utjecajem alkohola (1,37 g/kg)  upravljala 29-godišnjakinja.  Vozačici je privremeno oduzeta vozačka dozvola i bit će podnijet Prekršajni nalog u redovnom prekršajnom postupku.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članka 199. stavka 1. i članka 282. stavka 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba  od kojih je jedna bila pozitivna, a jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 45 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 15 vozača (33,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je  pet mladih vozača (11,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a osam osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica