Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/A11bljeskalica.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 578 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 12. do 15. svibnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom kao i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 578 prometnih prekršaja, od čega 27 prekršaja vozača s alkoholom, 217 prekršaja nepropisne brzine, 72 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 45 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 16 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 190 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine u 2 sata u Prikraju u Zagrebačkoj ulici,  tijekom nadzora prometa policijski službenici zaustavili su 43-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola (2,80 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te je muškarac smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Policijski službenici podnijeli su izvješće o počinjenom prekršaju.
 
- u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine u 4.15 sati je 29-godišnjakinja pod utjecajem alkohola (1,63 g/kg) upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Alejom grada Bologne u smjeru istoka. Osumnjičena 29-godišnjakinja je uhićena, oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je prepraćena na nadležni Općinski prekršajni sud. 
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba koje su bile negativne na testiranju.
 
Od 27 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod osam vozača (29,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je  pet mladih vozača (18,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, sedam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i sedam osoba je uhićeno te privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica