Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 528 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 19. do 22. svibnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 528 prometnih prekršaja, od čega 35 prekršaja vozača s alkoholom, 115 prekršaja nepropisne brzine, 94 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 35 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 10 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 18 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 217 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u petak, 19. svibnja 2023. godine  u 22.50 sati je 42-godšnjak upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Jurja Dobrile u Velikoj Gorici. Provedenim nadzorom su policijski službenici utvrdili da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (2,50 g/kg) zbog čega je uhićen i smješten na otrježnjenje i nakon toga odveden na nadležni prekršajni sud.
 
-u subotu, 20.  svibnja 2023. godine u 12.27 sati u Zagrebu na križanju Radničke ceste i Žitnjačke ulice, tijekom nadzora prometa policijski službenici  zaustavili su 27-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka za kojeg je utvrđeno kako je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (2,03 g/kg). Osumnjičeni muškarac je uhićen i smješten na otrježnjenje te je nakon toga odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1240  eura i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od jednog  mjeseca.
 
-u nedjelju, 21.  svibnja 2023. godine oko 2 sata je 25-godišnjakinja upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Selskom cestom u smjeru sjevera. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je kako je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (1.85 g/kg). Osumnjičena 25-godišnjakinja je uhićena, oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je prepraćena na nadležni prekršajni sud.
 
U petak, 19.  svibnja 2023. godine u 9.30 sati u Zagrebu u Ulici III Struge, u nadzoru prometa policijski službenici zaustavili su 26-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Obavljenim nadzorom je utvrđeno kako je vozilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita. Zbog navedenoga je uhićen te odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 60 dana, uvjetno na jednu godinu.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno tri osobe  koje su bile negativne na testiranju, a jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 35 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod osam vozača (22,9%) alkotestiranjem je utvrđena  koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je devet mladih vozača (25,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica