Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 466 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 2. do 5. lipnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom kao i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 466 prometnih prekršaja, od čega 43 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, zatim 139 prekršaja nepropisne brzine, 73 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 28 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 14 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 166 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 2. lipnja 2023 u 22.36 sati je 55-godišnjak pod utjecajem alkohola (2,36 g/kg) upravljao teretnim automobilom koprivničkih registarskih oznaka, a kretao se servisnom cestom Slavonske avenije u smjeru istoka te za vrijeme vožnje nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Dolaskom za oko 100 m zapadnije od kućnog broja 248 Čulinečke ceste, ulaskom u blagi lijevi pregledni zavoj nije svoje vozilo u kretanju držao na sredini obilježene prometne trake već je skrenuo lijevo i prešao u traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera. Tada je naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka  koji se kretao servisnom cestom Slavonske avenije u smjeru zapada. U prometnoj nesreći lakše su ozlijeđene dvije osobe. Osumnjičenom 55-godišnjaku je privremeno oduzeta vozačka dozvola, isključen je iz prometa te je nakon obavljenog očevida smješten na otrježnjenje.
 
U subotu, 3.  lipnja 2023 u 22.10 sati je 43-godišnjakinja pod utjecajem alkohola (1,42 g/kg) upravljala osobnim automobilom  zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se vožnjom unatrag Stančićevom ulicom u smjeru sjevera. Dolaskom kod  kućnog broja 7 skrenula je ulijevo, a da se prethodno nije uvjerila da tu radnju može učiniti bez opasnosti za tuđu imovinu te je naletila na  dva osobna automobila zagrebačkih registarskih oznaka koji su bili propisno parkirani. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Vozačica je isključena iz prometa i privremeno joj je oduzeta vozačka dozvola na 12 sati te je podnijeto Izvješće o počinjenom prekršaju.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno šest osoba – test negativan, a dvije osobe su odbile testiranje.
 
Od 43 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (27,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je osam mladih vozača (18,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 12 osoba je uhićeno te privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica