Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto - ilustr - auto.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 561 prometni prekršaj

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od  14. do 17. srpnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđen je ukupno 561 prometni prekršaj od čega 46 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 175 prekršaja nepropisne brzine, 86 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 54 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 14 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 180 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u subotu, 15. srpnja 2023. sati u 22.30 sati je 21-godišnjak pod utjecajem alkohola (2,54 g/kg) upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Slavonskom avenijom u smjeru zapada. Dolaskom nasuprot kućnog broja 100  prestrojavao se u lijevu prometnu traku, a da se prethodno nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu i imovinu. Tada je naletio na drugi osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji se kretao istim kolnikom, lijevom prometnom trakom u istom smjeru. Nakon  prometne nesreće 21-godišnjak se nastavio kretati u smjeru zapada, a dolaskom do raskrižja s Ulicom III. Resnik nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju kolnika te gustoći prometa te je naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji se kretao Slavonskom avenijom u istom smjeru i u trenutku prometne nesreće bio je zaustavljen ispred raskrižja zbog upaljenog crvenog svjetla na semaforu. Tada je 21-godišnjak napustio mjesto događaja u smjeru zapada, a da sa drugim sudionicima nije razmijenio podatke, niti izvijestio policiju. Policijski službenici su osumnjičenog muškarca smjestili na otrježnjenje te je uhićen i odveden na Općinski prekršajni sud u Novom Zagrebu. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta.
 
Izdvajamo još neke od prekršitelja:
 
U petak, 14. srpnja oko 17.15 sati 57-godišnjak je za vrijeme dok je u organizmu imao 1.72 g/kg alkohola upravljao osobnim automobilom švicarskih nacionalnih oznaka istočnom kolničkom trakom Vitezićeve ulice u smjeru sjevera. Dolaskom do kućnog broja 8 Vitezićeve ulice prouzročio je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Nakon prometne nesreće vozač je napustio mjesto događaja, a da prethodno nije vlasniku oštećenog vozila ostavio osobne podatke i podatke o vozilu kojim je prouzročio prometnu nesreću. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.960.00 eura.
 
Iste večeri oko 23.25 sati 47-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Prilaza baruna Filipovića u smjeru istoka. Kontrolom vozila i vozača kod kućnog broja 9 i obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola od 1,55 g/kg u organizmu. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.320 eura kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Zaštitna mjera u istom trajanju kao i identična novčana kazna izrečena je i 47-godišnjam vozaču koji je u subotu, 15. srpnja oko 2.30 sati upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Zagrebačke avenije u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača kod Ujevićeve ulice te alkotestiranjem utvrđeno je da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,96 g/kg u organizmu. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje je proglašen krivim zbog počinjenog prekršaja.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stanku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano ukupno šest osoba – test negativan, a tri osobe su odbile testiranje.
 
Od 46 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod devet vozača (19,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je pet mladih vozača (10,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 12 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica