Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/motociklist VG.jpg

Pod utjecajem alkohola od 2,39 g/kg u organizmu sudjelovao u prometnoj nesreći

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od  21. do 24. srpnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđen je ukupno 446 prometnih prekršaja od čega 34 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 176 prekršaja nepropisne brzine, 71 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 24 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 1 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava,  devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 131 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 22. srpnja oko 20.50 sati, 40-godišnjak je upravljao osobnim automobilom slavonsko-brodskih registarskih oznaka kolnikom Miramarske ceste u smjeru juga. Dolaskom do kućnog broja 19 nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste, uslijed čega je naletio na betonski stup. Obavljenim nadzorom vozača, policijski službenici su utvrdili kako je 40-godišnjak upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,39 g/kg u organizmu. Policijski službenici su osumnjičenog muškarca smjestili na otrježnjenje te je uhićen i odveden na Općinski prekršajni sud u Novom Zagrebu. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta.
 
Istoga dana, oko 2.40 sati 29-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Savske ceste. Nadzorom vozila i vozačice, policijski službenici su utvrdili kako ista upravlja pod utjecajem alkohola od 2,03 g/kg u organizmu. Vozačica je uhićena i dovedena na Općinski prekršaji sud gdje joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 eura.
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stanku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano ukupno šest osoba – test negativan.
 
Od 34 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod šest vozača (17,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je tri mladih vozača (8,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i šest osoba je uhićeno te privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica