Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/motociklist VG.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 480 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracije
 
Tijekom vikenda, od 15. do 18. rujna 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 480 prometnih prekršaja, od čega 46 prekršaja vozača s alkoholom, 189 prekršaja nepropisne brzine, 57 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 38 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 136 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, oko 20.40 sati 41-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka  pod utjecajem alkohola od 2.26 g/kg u organizmu i za vrijeme dok joj je oduzeta vozačka dozvola. Vozačica se osobnim automobilom kretala  kolnikom Ulice Svetog Benedikta u smjeru sjeverozapada. Izlaskom iz zavoja, nije prilagodila brzinu kretanja vozila osobnima ceste te je vozilom naletila na motocikl zagrebačkih registarskih oznaka, a kojim je u tom trenutku upravljao 18-godišnjak.  Nakon opisane prometne nesreće 41-godišnja vozačica se udaljila s mjesta događaja, a da o prometnoj nesreći nije obavijestila policiju i sačekala dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid. Poduzetim radnjama i mjerama policijski službenici su u roku od dva sata od prometne nesreće, 41-godišnju vozačicu pronašli, uhitili te zatim u konačnici u zakonskom roku i  prepratili na nadležni Općinski prekršajni sud. Vozačica je proglašena krivom te joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 4.350 eura, kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 18 mjeseci.  Liječnička pomoć 18-godišnjem vozaču je pružena u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Zagrebu gdje je utvrđeno da je lakše ozljeđen.
 
Jučer, 19. rujna oko 19.30 sati u Ulici Celine Samobrske, 53-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je kako 53-godišnjak upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2,75 g/kg u organizmu. Vozač je  uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnog sredstva i redovnog rada suda, nakon čega će biti prepraćen na isti uz optužni prijedlog.
 
U subotu, 16. rujna 2023. godine oko 2.20 u Centru na Trgu Marka Marulića u nadzoru prometa policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije Ravnateljstva policije zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 30-godišnjak. Nadzorom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da upravlja vozilom za vrijeme dok je u krvi imao alkohola najmanje 0,98 g/kg te da je vozačka dozvola ukinuta i oduzeta u svibnju 2022. godine radi sakupljenih negativnih bodova. Nesavjesni vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnog sredstva i redovnog rada suda, nakon čega je doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.970 eura.
 
Sljedećeg dana, 17. rujna oko 1.45 sati u Zagrebu na križanju Slavonske avenije i Hrvatske bratske zajednice u nadzoru prometa policijski službenici zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 38-godišnjak Nadzorom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem je utvrđeno kako je upravljao vozilom za vrijeme dok je u krvi imao alkohola najmanje 1,63 g/kg, zbog čega je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnog sredstva i redovnog rada suda, nakon čega je doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.500 eura.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno 6 osoba koje su bile negativne na testiranju, dok je jedan osoba odbila testiranje.
 
Od 46 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod devet vozača (19,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je osam mladih vozača (17,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, tri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 12 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica