Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/motociklist VG.jpg

Policijski službenici su utvrdili čak 63 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom tijekom vikenda

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 13. do 16. listopada 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 558 prometnih prekršaja, od čega 62 prekršaja vozača s alkoholom, 180 prekršaja nepropisne brzine, 101 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 53 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 63 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 90 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 14. listopada oko 18.20 sati 38-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka a kretao se državnom cestom D10 u smjeru istoka. Dolaskom do 2. kilometra + 720 metara druge dionice D10 sudjelovao je u prometnoj nesreći. U obavljenom nadzoru vozila i vozača policijski službenici utvrdili su kako je 38-godišnjak upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 3,11 g/kg u organizmu. Vozač je  uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnog sredstva te je doveden na nadležni Općinski sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1530,36 eura, kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od šest mjeseci.
 
Istoga dana, oko 23.49 sati, 48-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Slavonskom avenijom u smjeru zapada. Obavljenim nadzorom vozila i vozačice, policijski službenici su utvrdili kako je vozačica upravljala pod utjecajem alkohola od 1,50 g/kg u organizmu. Vozačici je privremeno oduzeta vozačka dozvola je isključena iz prometa.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno osam osoba koje su bile negativne na testiranju, dok je jedna osoba odbila testiranje.
 
Od 62 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 19 vozača (30,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je osam mladih vozača (12,9 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, 14 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 12 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka

Stranica