Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 724 prometna prekršaja

FOTO : Ilustracija

Tijekom vikenda, od 24. do. 27. studenoga 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 724 prometna prekršaja, od čega 60 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 144 prekršaj nepropisne brzine, 79 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 33 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, pet pod zabranom, 22 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 377 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 25. studenoga 2023. godine oko 23.58 sati je 42-godišnjak pod utjecajem alkohola (2,62 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Dragutina Domjanića u Dugom Selu. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola je uhićen, smješten na otrježnjenje te je protiv njega podnijeto izvješće o počinjenom prekršaju.
 
U nedjelju, 26. studenoga 2023. godine oko 4 sata je 46-godišnjakinja upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Savskom cestom u smjeru juga. Provedenim nadzorom je utvrđeno kako je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (1,55 g/kg). Osumnjičena je isključena iz prometa, oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je odvedena na Općinski prekršajni sud u Zagrebu.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavak 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno sedam osoba - test negativan.
 
Od 60 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 11 vozača (18,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 11 mladih vozača (18,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, sedam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 18 osoba je uhićeno te privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Izdvajamo sljedeće:
 
U petak, 24. studenoga 2023. godine u 21.30 sati je 34-godišnjak upravljao osobnim automobilom marke Renault zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se  Remetinečkom cestom u smjeru juga. Provedenom kontrolom je utvrđeno kako upravlja osobnim automobilom za vrijeme dok mu je oduzeta vozačka dozvola te kako vozilom upravlja pod utjecajem alkohola (0,64 g\kg). Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 1710 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od četiri mjeseca.
 
U subotu, 25. studenoga 2023. godine u 19.55 sati je 54-godišnjak upravljao osobnim automobilom marke Renault zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Alejom grada Bolonje u smjeru zapada. Provedenim nadzorom je utvrđeno da tijekom vožnje nije bio vezan sigurnosnim pojasom koji je ugrađen u vozilu te da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola (2,06 g/kg). Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 1550 eura.
 
U subotu, 25. studenoga 2023. godine u 23.06 sati je 22-godišnjak  upravljao osobnim automobilom marke Fiat zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ljubljanskom avenijom u smjeru istoka. Dolaskom do kućnog broja 4, provedenim je nadzorom utvrđeno da upravlja osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola (0,99 g/kg). Nadalje, policijski službenici su vizualnim pregledom vozila utvrdili tehničku neispravnost u vidu neispravnih spojeva osvjetljenja zadnjih svjetala, koje je posebnim propisom okarakterizirano kao tehnička neispravnost-veći nedostatak. Osumnjičeni muškarac je uhićen i odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 30 dana uvjetno na 12 mjeseci kao i novčana kazna u iznosu od 650 eura.

Stranica