Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 293 prometna prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda,  od  15. do 18. prosinca 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 293 prometna prekršaja, od čega 40 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 93 prekršaja nepropisne brzine, 24 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 12 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom i 119 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 15. prosinca oko 19 sati, 35-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola od 1,51 g/kg u organizmu na raskrižju spojnog kolnika Servisne ceste, Slavonske avenije i južnog kolnika Slavonske avenije prouzročila prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozačici je privremeno oduzeta vozačka dozvola te je uhićena nakon čega je dovedena na nadležni Prekršajni sud.

U nedjelju, 17. prosinca oko 22.10 sati, 46-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2,35 g/kg u organizmu na Hondlovoj ulici prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je uhićen, a potom i doveden na nadležni prekršajni sud.
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan. Dvije su osobe odbile testiranje.
 
Od 40 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod šest vozača (15%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su tri mlada vozača (7,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Tijekom provođenja akcije, šest je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je pet osoba uhićeno i privedeno na nadležni prekršajni sud.
 
 

Stranica