Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 341 prometni prekršaj

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda,  od  22. do 25. prosinca 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđen je ukupno 341 prometni prekršaj, od čega 38 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola, zatim 64 prekršaja nepropisne brzine, 34 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 16 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom i 178 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 22. prosinca oko 23.45 sati, 22-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 3,00 g/kg u organizmu na raskrižju kolnika ulice Kanalski put i istočnog kolnika Radničke ceste prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozaču je privremeno oduzeta vozačka dozvola te je uhićen nakon čega je doveden na nadležni Prekršajni sud.

U subotu, 23. prosinca oko 20.00 sati, 36-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola od 2,29 g/kg u organizmu na autocesti A2 prouzročila prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozačica je uhićena, a potom i dovedena na nadležni Prekršajni sud.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno šest osoba - test negativan.
 
Od 38 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 15 vozača (39,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana je osamo mladih vozača (21%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Tijekom provođenja akcije, pet je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 12 osoba uhićeno i privedeno na nadležni Prekršajni sud.

Stranica