Rezultati akcije "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 453 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 5. do 8. siječnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 453 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 95 prekršaja nepropisne brzine, 35 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, 24 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 238 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 5.  siječnja 2024. godine u 22.15 sati, 45-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Čulinečkom cestom u smjeru istoka. Provedenom kontrolom vozila i vozača  je utvrđeno kako je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (1,83 g/kg) te za vrijeme vožnje nije imao vozačku dozvolu kod sebe. Osumnjičeni je smješten na otrježnjenje  i potom odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju jednog mjeseca.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno tri osobe - test negativan.
 
Od 34 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 8 vozača (23,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 5 mladih vozača (14,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, 1 osoba je smještena u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 8 osoba uhićeno i privedeno na Općinski prekršajni sud.

Stranica