Rezultati akcije „Alkohol i droge“ te „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/1706105922910.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 744 prometna prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 12. do 15. travnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su 744 prometna prekršaja, od čega 51 prekršaj vozača s alkoholom, zatim 199 prekršaja nepropisne brzine, 65 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 42 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 28 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 348 ostalih prekršaja.

Tijekom vikenda i to u vremenu od 12. do 14. travnja proveden je i pojačani nadzor vozača motocikala i vozila koji grubo krše prometne propise gdje su utvrđena ukupno 223 prometna prekršaja, od čega 63 ciljana prekršaja ( brzina, nenošenje kacige, prolazak na znak crvenog svjetla i drugo).
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača:

U subotu, 13. travnja 2024. godine oko 16.23 sati 51-godišnjak je  skrivio prometnu nesreću  na način da je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka a kretao se kolnikom Ulice grada Vukovara u smjeru zapada. Dolaskom do križanja sa Trgom Stjepana Radića prošao je kroz upaljeno crveno svijetlo za njegov smjer kretanja te je na bočnu stranu njegovog vozila prednjim dijelom naletio osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka.
Obavljenim očevidom utvrđeno je da je upravljao vozilom u prometu pod utjecajem alkohola u organizmu (2.77 g/kg) te je zadobio lakše ozljede a liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu. Protiv istog biti će podnesene odgovarajuće prekršajne prijave redovnim putem.
 

U nedjelju, 14. travnja oko 1.32 sati 44-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Ulice Stjepana Majdeka na području Ivanić-Grada. Provedenim nadzorom je utvrđeno kako je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (1,79 g/kg). Osumnjičena je isključena iz prometa, oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati te će joj biti izdan prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja.
 
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno 5 osoba - test negativan.
 
Od 51 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 15 vozača (29,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 7 mladih vozača (13,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola te 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


Izdvajamo i sljedeće:

U petak, 12. travnja u 20.45 sati u Dubravi u ulici Dubrava kod kućnog broja 82 u nadzoru prometa, zatečen je 51-godišnjak kako upravlja osobnim automobilom riječkih registarskih oznaka u smjeru sjevera. Nadzorom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da u organizmu ima najmanje 2,58 g/kg alkohola te upravlja motornim vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola istekla dana 22.2.2022.godine.
Zbog navedenog vozač je uhićen te priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.580 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 1 mjesec.
 
U subotu, 13. travnja u 15.35 sati u Sesvetama, u Varaždinskoj ulici kod kućnog broja  67, u nadzoru prometa, zatečen je 54-godišnjak kako upravlja osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da u organizmu ima najmanje 1,85 g/kg alkohola.
Zbog navedenog vozač je uhićen te priveden na Općinski prekršajni sud u Sesvetama gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.320 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 2 mjeseca.
 
 

 
 

Stranica